Termocentrala Mintia, pe lista neagrã a poluatorilor globali

O hartã cu marii poluatori ai lumii a fost  publicatã. Termocentralele si industriile care ard cãrbune, petrol si gaze sunt cea mai mare sursã de emisii de dioxid de sulf (SO2) la nivel global, conform datelor satelitare NASA.
Aceste emisii duc la poluarea aerului si cauzeazã numeroase decese premature în fiecare an. Energia curatã ar putea economisi miliarde de euro în costuri de sãnãtate si ar salva mii de vieti în fiecare an.
“Este absolut necesar cã guvernele sã facã tranzitia de la combustibilii fosili la surse de energie curate si regenerabile”, spun activistii de mediu de la Greenpeace.
Termocentrala de la Mintia apare pe harta poluatorilor lumii. Este cunoscut faptul cã termocentrala nu îndeplineste conditiile de mediu. Cele mai multe zone cu nivel ridicat de dioxid de sulf se datoreazã utilizãrii cãrbunelui (lignit – cãrbune de calitate inferioarã cu un continut mare de sulf) pentru generarea de energie electricã si îndepãrtãrii incomplete a SO2 din gazele de ardere  evacuate pe cos.
Situatia criticã a  termocentralei Mintia este expusã de oficialii guvernamentali. Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei sustine cã una din  variantele luate în  calcul pentru a asigura functionarea termocentralei Mintia este achizitia din import a unui cãrbune cu continut redus de sulf. Situatia termocentralei Mintia este din cauza nerealizãrii investitiilor pentru conformarea acesteia la cerintele de mediu.
”În cazul Termocentralei Deva, acolo am depus  solicitare pentru  autorizatie integratã de mediu, rãspunsul este negativ, ca urmare a neconformãrii, a  lipsei instalatiei de desulfurare, de denoxare si, respectiv, pulberi. Ca atare, acolo vorbim pe termen scurt, ca o solutie pentru functionarea a douã grupuri, pentru asigurarea termoficãrii în Deva, asta însemnând cã variantã sã achizitionãm un cãrbune cu sulf redus pentru a ne încadra în valorile impuse de legislatia de mediu la momentul când Deva a avut autorizatie si a avut plan de tranzitie – cãrbune de import – si, respectiv, acolo am demarat si sunt în fazã finalã pentru realizarea unei investitii de 400MW de cãtre Romgaz pe gaz. Faza finalã însemnând realizarea studiului si începerea procedurilor de achizitie”, a declarat Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei, în urmã cu circa trei luni.  Termocentrala de la Mintia se aflã într-o stare criticã. Aici  nu s-au efectuat  lucrãri pentru  conformarea la  cerintele de mediu.
Cosmin BACIU

Advertisements

Un comentariu la „Termocentrala Mintia, pe lista neagrã a poluatorilor globali

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.