Un singur centru de examen este în Valea Jiului, la Colegiul National Carmen Sylva din Petrosani, acolo unde miercuri, de la ora 8,30 toatã lumea trebuie sã fie în salã.
Sunt tineri, absolventi ai liceelor din Valea Jiului, care nu au promovat prima sesiune, iar numãrul lor diferã, în functie de materia la care vin sã sustinã încã o datã examenul.
„În aceastã sesiune sunt înscrisi un numãr de 209 absolventi, care provin de la toate liceele din Valea Jiului, noi fiind singurul centru de examen din aceastã toamnã, din Valea Jiului”, a declarat prof Gabriela Rus, director Colegiul National Carmen Sylva Petrosani.
Toti sunt asteptati la prima orã, cu toate cele necesare si, mai ales, cu actul de identitate.
„Ca si la sesiunea precedentã, elevii trebuie sã fie prezenti în curtea scolii la ora 7,30 dimineata, cu buletinul, pix sau stilou cu cernealã albastrã. La proba de matematicã au nevoie si de creion,  au riglã, pentru desene, în rest, nimic deosebit”, a mai adãugat directorul liceului la care se sustin probele.  procentul celor care au obtinut nota de trecere la examenul de Bacalaureat din acest an în judetul nostru este apropiat de media pe tarã, 66,17% în Hunedoara fatã de 67,20% la nivel  national. Statisticile aratã cã nivelul de promovabilitate este usor mai scãzut fatã de anul trecut, când au promovat 66,85% dintre candidati, dar, cu toate acestea, elevii nu au prea venit nici la pregãtire. Asta, desi profesorii au organizat în perioada verii cursuri.
„Din pãcate, prezenta, la aceste pregãtiri suplimentare nu a fost cea pe care ne-am dorit-o. Elevii care au fost interesati, au participat zilnic la orele de pregãtire. Unii s-au înscris, dar nu venit si au considerat cã pot sã se pregãteascã si  singuri si nu au venit la pregãtirile suplimentare pe care le-am  organizat”, mai afirmã prof. Gabriela Rus.
Calendarul pentru sesiunea de toamnã  începe cu Proba scrisã în 21 august la  limba si literatura românã. Urmeazã proba scrisã în 22 august: limba si  literatura maternã, proba scrisã în 23 august: la disciplina obligatorie a profilului, urmatã în 26 august de  proba la alegere a  profilului si specializãrii. Afisarea rezultatelor se face în 3 septembrie, când, pânã la ora 12,00, absolventii pot depune si contestatiile. În 7 septembrie este data la care se afiseazã mai apoi rezultatele finale.
Diana Mitrache