Cãrbunele, important si nu prea în Sistemul Energetic National

Energia produsã pe bazã de cãrbune s-a redus cu 25%, în doar trei ani. Cel putin asta reiese dintr-o analizã realizatã la nivelul Ministerului Energiei.
“În ceea ce priveste structura mixului energetic, este relevantã o analizã fãcutã de Ministerul Energiei pe câtiva ani: 2015, 2016, 2017 si 2018. Potrivit acesteia, dacã în 2015, cãrbunele avea cea mai ridicatã pondere, de 28%, fiind urmat de energia hidro – 25%, în 2018, ponderea cãrbunelui s-a redus la 25%, locul fruntas fiind ocupat de energia hidro, cu 27%, în timp ce ponderea energiei nucleare a rãmas constantã pe parcursul celor patru ani, la 18%. Analiza mai aratã cã România are, într-adevãr, un mix energetic echilibrat, pe care ne dorim sã îl mentinem pentru a pãstra securitatea energeticã, atât în tarã, cât si în regiune (în ultimele trei ierni, în conditii de stres meteorologic, România a fost, de fiecare datã, factor de echilibru, fiind exportator net de energie)”, a declarat Doru Visan, potrivit bursa.ro.
Secretarul de stat în Ministerul Energiei mai precizeazã cã “de aici rezultã si dependenta de climã a energiilor regenerabile si a celei hidro, precum si tendinta de scãdere a ponderii cãrbunelui (dar nu semnificativ), respectiv de preluare a ponderii acestuia de hidrocarburi”.
Oficialii din ministerul de resort recunosc faptul cã sistemul energetic se confruntã cu lipsuri acute.
“Ajungând si la provocãrile sistemului energetic de la noi, acestea sunt reprezentate de: lipsa investitiilor, în special în zona de generare, în unitãti noi pe gaze naturale si în unitãti eficiente de stocare a energiei electrice; structura de monocombustibil a sectorului de productie, cu impact major asupra companiilor cu pretul marginal cel mai mare, respectiv cele pe cãrbune (aceasta este cea mai mare carentã pe care o are sistemul energetic din România – este o  structurã unicat, nu avem companii care sã functioneze cu mai multe tipuri de resurse, iar cãrbunele este cel mai afectat, întrucât are cel mai mare pret marginal si tendinta pietei este sã se ducã spre acesta); existenta unor reglementãri încã nearmonizate între sectorul gazeifer si sectorul de producere a energiei electrice; necesitatea unor îmbunãtãtiri la nivelul legislatiei primare si secundare, în vederea eficientizãrii functionãrii pietei de energie; necesitatea realizãrii de noi investitii în domeniul distributiei de energie electricã”,  a mai precizat Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Potrivit secretarului de stat, cãrbunele rãmâne baza sistemului energetic national. Aceastã resursã “controversatã” scoate România din beznã.
Cosmin BACIU

3 comentarii la „Cãrbunele, important si nu prea în Sistemul Energetic National

 • 21 august 2019 la 07:51
  Permalink

  Pana sa veniti voi la conducere, am FOST exportatori neti de energie electrica. Daca urmarim graficul SEN (Sistemul Energetic National), de pe situl transelectrica, de la 1 ianuarie 2019, SUNTEM IMPORTATORI NETI de energie electrica. Da. Exportam cand bate vantul si se produce pe eolian. In rest, importam intruna.
  Ex: astazi 21.08.2019 ora 8 si 50 de minute importam 973MW. Alaltaieri la ora asta importam 1300MW.

  http://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet

  Răspunde
 • 22 august 2019 la 19:03
  Permalink

  Stimate domn secretar de stat. Mergeti acasa impreuna cu toti acolitii dvs sa lasati Energia pe mana celor care se pricep.
  Intre timp, aflati ca Romania si actorii din Romania fac deja parte din piata europeana. Asadar competitia este europeana iar modul de structurare al producatorilor din Romania nu mai afecteaza cota de piata. Produc cei care au preturi competitive. Intre altele, daca ati verifica putin regiunea, ati constata ca avem una dintre cele mai mature si mai eficiente piete.
  Drum bun!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.