Pozitionatã în centrul municipiului Petrosani, peste lina feratã, din zona Cartierului Aeroport, o groapã de gunoi dezafectatã de ani de zile, continuã sã fumege periodic.
Sunt deseuri duse acolo de administratia localã, care cosmetizeazã si toaleteazã acum spatiile din oras, însã, printre deseurile acestea se strecoarã, deseori si deseuri menajere, ori cabluri. Sunt oameni care îsi fac acolo veacul, printre deseuri si mizerii, iar fumul se ridicã, uneori, din vina celor ce sustin acolo o activitate permanentã. Tot acolo am gãsit doi oameni, iar unul dintre ei se cãznea sã curete de pe un cablu, izolatia de plastic. Ei sunt cei care dau foc acestor cabluri, iar, uneori, focul se extinde. „Nu noi am dat foc. Dar vin multi aici”, mi-a spus unul dintre cei ce lucra de zor sã cojeascã un astfel de cablu, ca mai apoi sã îl ducã la un centru de colectare al metalului.
Din pãcate, zilnic, la acest loc, demult dezafectat, au loc astfel de incidente si, nu o datã, pompierii au stat sãptãmâni întregi sã stingã focul ce ardea mocnit.

Fumul s-a ridicat si acum câteva zile, din pricina acestor oameni, iar asta se întâmpla în miezul zilei.  Pompierii sunt cei care intervin, sesizati de oamenii din zonã, care vãd uneori flãcãri sau fum si sunã la 112.  Teoretic, zona este folositã de municipalitate de prin 2016 ca zonã de depozitare a resturilor vegetale, însã, locul, împânzit de gunoaie de tot felul, a mai fost acoperit acum cu pãmânt. Nu de tot si, când bate vântul, focul se propagã usor.  Acolo, sunt însã zeci de locuinte improvizate si de oameni care cresc animale si care, cu  sigurantã, aruncã toate deseurile pe acest deal, denumit Golgota. Petrosaniul nu mai are groapã de gunoi de mai bine de un deceniu si jumãtate, iar singurul loc ce a functionat ca deponeu, a fost cel temporar de la Dâlja. Golgota, însã, rãmâne locul aflat deasupra Petrosaniului, în zona Cartierului Aeroport si oamenii de jos sunt, uneori, sufocati de fumul  înecãcios generat de gunoaiele ce se aprind uneori.
Diana Mitrache