Ministerul Energiei,  în calitate de titular al „Strategiei Energetice a României 2019 – 2030, cu perspectiva anului 2050”, anuntã publicul interesat asupra disponibilizãrii proiectului de strategie, finalizarea raportului de mediu si a studiului de evaluare adecvatã si organizarea dezbaterii publice a acestor documente.
Cãrbunele ocupã un rol marginal în documentul postat pe site-ul Ministerului Energiei.
În schimb, se reia discutia despre “realizarea unui grup energetic nou 400 MW CCGT pe gaz cu functiune flexibilã Mintia amplasat în  localitatea Mintia, în partea de vest a orasului Deva, judetul Hunedoara, regiunea de dezvoltare Vest”.
“Acest obiectiv vizeazã amplasamentul existent si trecerea celor douã grupuri functionale de pe cãrbune pe gaz. Principalul avantaj al obiectivului este  reducerea evidentã a cantitãtilor de emisii poluante, în special a particulelor în suspensie (PM10 si PM2.5). Amplasamentul este localizat la o distantã mai micã de 1 km fatã de situl ROSCI0373 Râul Mures între Brãnisca si Ilia”, aratã documentul Ministerului Energiei. Ministerul Energiei asteaptã opinii legate de document pânã în luna octombrie a acestui an.
Cosmin BACIU