Consilierii judeteni au aprobat în sedinta extraordinarã din data de 14 august, nota  conceptualã si tema de proiectare pentru obiectivul de investitii ”Realizarea unor interventii temporare (adãposturi provizorii pentru oameni, toalete ecologice, montarea a douã panouri fotovoltaice, completarea cu pãmânt a suprafetelor erodate de ploi), montarea unor borne topografice si realizarea unui sondaj geotehnic” în situl arheologic Sarmizegetusa Regia. Prin realizare interventiilor cuprinse în proiect se doreste  asigurarea unor conditii minime de sigurantã pentru vizitatorii care vin în sit, iar reprezentantii Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice (SPAMI) sã beneficieze de conditii decente de lucru. Totodatã,  investitiile vor facilita specialistilor desfãsurarea unor serii de investigatii necesare studiilor de fundamentare a viitoarelor interventii de conservare si restaurare.
În momentul de fatã, la Sarmizegetusa Regia se înregistreazã o serie de deficiente care  trebuie înlãturate, iar demersurile pentru corectarea lor au fost începute de cãtre Consiliului Judetean Hunedoara si SPAMI încã din toamna anului 2018. Printre acestea se numãrã si lipsa unei constructii care sã asigure protectia vizitatorilor în conditii de vreme nefavorabilã (vânturi, ploi, ninsori). Schimbarea rapidã a conditiilor meteorologice înregistratã în sit impune astfel de adãposturi, cu atât mai mult cu cât pentru a traversa situl de la un capãt la altul  trebuie parcursi  aproximativ 1,5 km, iar diferenta de altitudine depãseste 100 m.
”Refugiile pentru  vizitatori sunt binevenite în conditii de ploaie. Pentru cã existã o întreagã polemicã pe aceastã temã, vreau sã subliniez faptul cã  protejarea împotriva fenomenelor meteo extreme care au loc în munte nu este suficientã prin crearea acestor adãposturi. Este un lucru extrem de delicat. Pe de altã parte, noi continuãm sã vizualizãm Samizegetura Regia ca un punct turistic foarte important, care trebuie dotat cât mai aproape de ceea ce înseamnã turismul civilizat” declarã presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora.  Prin proiectul aprobat de Consiliul Judetan Hunedoara vor fi  realizate, cu prioritate, urmãtoarele interventii:
• Amplasarea de  adãposturi temporare
Se vor monta douã adãposturi temporare, unul dintre ele pozitionat la nord de Templul  circular mic si templele patrulatere într-o zonã mascatã de vegetatia existentã. Acesta va înlocui adãpostul actual, o structurã improvizatã care poate asigura  protectia unui numãr de maxim 4 persoane.  Cel de-al doilea adãpost va fi pozitionat în apropierea drumului pietonal de acces, în curba cea mai  pronuntatã a acestuia (în a doua treime a  drumului). Pozitionarea adãposturilor urmãreste asigurarea unei protectii în sit si de-a lungul traseului de acces.
• Structurã pentru adãpostirea cabinelor de toaletã ecologicã
Toaletele ecologice vor fi amplasate în apropierea accesului pe sit, la începutul drumului de serviciu care coboarã spre templele de calcar. Din zona de acces  acestea nu sunt vizibile, fiind pozitionate într-o zonã retrasã.  În aceeasi zonã,  vor fi amplasate pubelele pentru  depozitarea gunoiului si rezervorul de apã (1 m3). Rezervorul pentru colectarea deseurilor din toalete (1 m3) va fi amplasat la o cotã inferioarã, urmãrind panta versantului existent. Accesul cãtre zona toaletelor este posibil din drumul de serviciu, fiind posibil inclusiv accesul persoanelor cu  dizabilitãti. Evacuarea deseurilor se poate face de pe drumul  secundar cu ajutorul autoutilitarelor cu gabarite reduse.
• Panouri fotovoltaice
Panoul fotovoltaic  va fi amplasat în apropierea postului de jandarmi si a casei de bilete, în continuarea panoului existent.  Investitia este  estimatã la 190.000 lei fãrã TVA si se va  realiza din bugetul Consiliului Judetean Hunedoara.