Vom consuma mai multã energie în iarna care vine. O spun statisticile date publicitãtii de Ministerul Energiei, statistici ce au fost elaborate dupã estimãri ce au pornit chiar din luna aprilie a acestui an.
Situatia termoficãrii din zona  noastrã este una absolut incertã si, chiar dacã aici se produce energie electricã, nimeni nu vorbeste despre posibilitatea de a se furniza agent  termic în sistem centralizat, prin Termocentrala de la Paroseni.
Din pãcate, însã, nici în aceastã perioadã, CEH nu are productie, desi perioada ar fi propice.  Dupã analiza documentelor si  informatiilor furnizate de Comisia Nationalã Strategie si Prognozã si de Dispecerul Energetic National, a fost luatã în calcul pentru iarna 2019-2020 o crestere medie a: consumului de energie electricã de 2,2% fatã de consumul realizat în iarna anterioarã; o crestere a volumului de gaze înmagazinate de 10% (la 1 noiembrie) fatã de obligatia din anul precedent la aceeasi datã, o crestere si a rezervei de energie din marile amenajãri hidroenergetice (la 1 noiembrie) de 25% fatã de prevederea din Programul de iarnã 2018 – 2019; Pentru perioada de iarnã 2019-2020 este estimat un consum de energie electricã de aproape  28 TWh, o productie de 28,6 TWh de energie electricã si cca. 8,5 mil. Gcal energie termicã. La estimarea nivelului stocurilor de combustibili, respectiv la elaborarea Programului de iarnã au stat prognozele realizate de Comisia Nationalã Strategie si Prognozã si de Dispecerul Energetic National, avându-se în vedere asigurarea dimensionãrii  corespunzãtoare si, în acelasi timp, necesarã a stocurilor de combustibili, precum si a volumelor de apã în  marile lacuri de acumulare, la data de 1 noiembrie 2019.
Dupã analiza documentelor si informatiilor furnizate de aceste institutii, a fost luatã în calcul pentru iarna 2019-2020 o crestere medie a: consumului de energie electricã de 2,2% fatã de consumul realizat în iarna anterioarã; volumului de gaze înmagazinate de 10% (la 1 noiembrie) fatã de obligatia din anul precedent la aceeasi datã; rezervei de energie din marile amenajãri hidroenergetice (la 1 noiembrie) de 25% fatã de prevederea din Programul de iarnã 2018 – 2019.
Proiectul de act normativ prevede constituirea Comandamentului energetic de iarnã cu membri din partea Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, ANRE, Ministerul Apelor si Pãdurilor, Administratia Nationalã ”Apele Române”, Operatorii de Transport si Sistem, operatori din sectorul energie si gaze în calitate de invitati.
Diana Mitrache