Nepãsarea cetãtenilor atinge cote maxime. O vacã moartã a fost scoasã din reteaua de canalizare a municipiului Petrosani. Servetele, haine si animale moarte în statia de  epurare de la Dãnutoni. Reprezentantii ApaServ Valea Jiului se confruntã frecvent cu  probleme la statia de la Dãnutoni unde gãsesc tot felul de resturi menajere si nu numai. Toate aceste lucruri îngreuneazã procesul de  epurare a apei menajere.
„Am încercat sã facem un circuit al apei menajere si am vãzut ce gãsim în canalizarea din centrul orasului si am venit la statia de la Dãnutoni unde în treaptã mecanicã vedem ce se poate gãsi. Nici nu pot da exemple pentru cã toate sunt negative, dar începând deja de la binecunoscutele servetele, cârpe si pet-uri. Am avut o mare surprindere sãptãmâna trecutã când a trebuit sã oprim tot ceea ce înseamnã treapta mecanicã pentru cã am gãsit o piele de vacã. Colegii mei din colonie au gãsit stomacul”, a declarat  Cristian Ionicã, director general SC ApaServ Valea Jiului.
Din cauza celor care aruncã  tot felul de deseuri în canalizare, activitatea celor de la Ape este îngreunatã.

“Pentru cã a trebuit sã oprim  tot ceea ce înseamnã treaptã mecanicã, a fost dificil sã mentinem functionalã statia de epurare. Dupã toate lucrurile pe care le gãsim în canalizare suntem obligati sã reluãm campania Canalizarea nu este cosul tãu de gunoi. O vom începe în toatã Valea Jiului pentru cã ceea ce vedem aici, vedem si în statia de epurare de la Uricani si vom ajunge sã nu mai putem functiona la parametrii în ceea ce priveste statia de epurare si canalizare. Dacã fiecare dintre noi am fi putin mai atenti cu ceea ce aruncãm în canalizare si sã ne autosesizãm când dispar acele capace nu doar în zona pietonalã si zona stradalã pentru cã acele capace ar trebui sã le regãsim si printre blocuri. De multe ori lumea se bucurã cã nu existã capace de canal pentru cã au unde arunca gunoiul. Noi prin treapta mecanicã înlãturãm toate suspensiile mari, avem încãrcãturã organicã dar din pãcate nu o regãsim. În momentul în care avem probleme si pe parte mecanicã dãm peste cap tot fluxul tehnologic. Dacã unul dintre etapele procesului este oprit este normal cã functionarea celuilalt proces este afectat. Acest lucru înseamnã un cost de energie mai ridicat pentru cã o parte din apã trebuie sã o ridicãm prin pompare si un consum de reactivi mai ridicat. Este o uzurã în plus a echipamentelor care nu ar trebui sã functioneze doar la gunoi menajer”, a declarat Cristian Ionicã directorul general al SC ApaServ Valea Jiului. Nu este pentru prima datã când angajatii societãtii de apã si canal din Valea Jiului se confruntã cu  astfel de situatii si roagã populatia sã nu mai arunce resturile menajere în canalizare.
Cosmin BACIU