Livezeni, minã viabilã, dar în colaps

„Mina Livezeni este o minã pe care unii au considerat-o viabilã si asa este catalogatã acum, însã, acum, acolo, trebuia sã functioneze deja  douã abataje. Nu functioneazã niciunul”.
Este declaratia liderului de sindicat Darius Cîmpean, presedintele sindicatului muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, în contextul în care acest colos industrial se pregãteste sã importe huilã.
Calculele fãcute de specialisti au arãtat cã mina Livezeni este una dintre cele mai productive, însã, de luni de zile, de aici nu se furnizeazã cãrbune, iar minerii cautã sã deschidã noi fronturi de lucru, sapã în pãmânt si cautã rezervele, duc complexe mecanizate în subteran si se pare cã tot cam degeaba.
„Sperãm ca în scurt timp sã pornim o capacitate din cele douã. Asta s-ar putea întâmpla undeva în jurul datei de 14 august. Atunci se va porni complexul mecanizat ce a fost introdus acolo, dar si acesta are o linie de front din care va da huilã maxim 6 sau 7 luni. Dupã asta, din nou, problemele la Livezeni vor continua”, mai spune Darius Cîmpean.
Minele din Valea Jiului, desi este secetã, produc cãrbuni la un nivel ce a atins minimul istoric. Nu profitã nimeni de piata energiei si de seceta care nu mai lasã hidrocentralele sã lucreze, iar minerii nu pot da huilã.  Potrivit celor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, acum, minele din Valea Jiului abia dacã mai  produc 1100 t de huilã zilnic, iar asta, în conditiile în care, în 2015, spre exemplu, productia era de nu mai putin de 4.000 de tone zilnic, la aceleasi unitãti miniere. În 2017, nu mai putin de 27,5 la sutã din energia României a fost produsã din lignit si huilã. Acum, importãm energie.
Diana Mitrache

5 comentarii la „Livezeni, minã viabilã, dar în colaps

 • 11 august 2019 la 19:15
  Permalink

  si iarasi ne punem intrebarea;cum mai functioneaza acest CEH ?

  Răspunde
 • 11 august 2019 la 20:36
  Permalink

  Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Răspunde
 • 12 august 2019 la 10:31
  Permalink

  CEHul nu are dir general sa.si dea cu parerea sau marioneta nu are ce sa zica? De ce nu.l sunati pe resmerita sa va lamureasca?

  Răspunde
 • 12 august 2019 la 17:45
  Permalink

  Pai mai Darius ,nu tu cu Nica si Meltzer ati declarat mina viabila.Acum o dai la intors dupa cires.Tu pe cine crezi ca pacalesti.Tu ca lider de sindicat esti ca lupul pus paznic la oi ,nu la oile lui Parau,ca de gestionai astfel problema la oile lui,de mult erai somer, nu lider de sindicacat !

  Răspunde
  • 13 august 2019 la 21:26
   Permalink

   Tovar??u ‘de la sectorul 4 ia uit?-te tu sa vezi cine a stabilit cum e cu minele viabile (d na Popescu, Jujan, Stancu, Chiuzan ?i nica) asta pentru o informare corecta a celor ce citesc….. În rest fiecare cu frustr?rile ?i ” realiz?rile” lui…..

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.