A fost semnat contractul pentru Green Line Valea Jiului. Primarul municipiului Vulcan – Gheorghe Ile si directorul ADR Vest – Mihai Maxim, au semnat la sediul Primãriei, Contractul de Finantare pentru investitia Linia verde de Autobuze Electrice – GREEN LINE –Valea Jiului.
Proiectul are o valoare de 95 milioane lei si este rezultatul parteneriatului  dintre UAT-urile: Vulcan, Petrila, Petrosani, Aninoasa, Lupeni, Uricani si Consiliul Judetean Hunedoara. Investitia este realizatã prin 2 componente care cuprind: achizitionarea a 26 de autobuze electrice, amenajarea unui depou în municipiul Vulcan,  construirea/modernizarea a 112 statii de transport public, realizarea a 34 de statii de reîncãrcare pentru autobuzele electrice si 2 statii de reîncãrcare pentru automobile electrice. Totodatã vor fi reabilitati 5 km de drum.
“În 20 dintre statiile de transport vor exista  automate pentru emiterea cardurilor/ tichetelor de cãlãtorie, iar 42 de statii vor fi dotate cu sisteme de informare a cãlãtorilor.  De asemenea, proiectele prevãd implementarea unui sistem de e-ticketing, amplasarea de sisteme de informare si de numãrare a pasagerilor în vehicule, monitorizarea si dispecerizarea autobuzelor, supravegherea lor video, crearea unui portal web si a unei aplicatii de mobil (Android, IOS) pentru informarea cãlãtorilor”, aratã oficialii de la ADRVEST.  În discursurile oferite celor prezenti la momentul semnãrii, s-a vorbit despre efectele pozitive multiple pe care acest proiect le va avea în viata comunitãtilor din Valea Jiului. Implementarea  proiectului este pentru un interval de 2 ani de la data semnãrii contractului. Investitia este rezultatul parteneriatului dintre Primãria Municipiului Vulcan, Primãria Municipiului Petrosani, Primãria Orasului Aninoasa, Primãria Municipiului Lupeni, Primãria Orasului Uricani, Primãria Orasului Petrila si Consiliul Judetean Hunedoara. Tinta este asigurarea unui transport public de cãlãtori modern, nepoluant, de înaltã calitate, atractiv si eficient pe cele patru trasee cuprinse în proiecte, obiectivul final fiind reducerea emisiilor de carbon în localitãtile din Valea Jiului. Cele patru trasee însumeazã 128 de kilometri dus-întors, dupã cum urmeazã: Traseul 1 (38,5 km) – traseul  principal, care face legãtura integral între Uricani – Lupeni – Vulcan – Petrosani – Petrila; Traseul 2 (10,6 km) – traseu secundar, care face legãtura între Aninoasa si Petrosani; Traseul 3 (3,7 km) – traseu secundar, care face legãtura între Petrila (zona minei) si Jiet; Traseul 4 (11,15 km) – traseu secundar, asigurã legãtura în localitãtile care apartin de Uricani, respectiv Valea de Brazi – Cheile Butii. Contractele au fost semnate de domnii Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, si Sorin MAXIM, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionalã Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest, în prezenta presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara, domnul Mircea Bobora, si a primarilor din celelalte unitãti administrativ-teritoriale beneficiare. Valoarea totalã a proiectului Green Line Valea Jiului – Componenta 1 este de 49.089.440,71 lei (43.851.960,94 lei finantare nerambursabilã), iar Componenta 2 are o valoare totalã de 46.017.326,14 lei (39.117.671,69 lei finantare nerambursabilã). Perioada de implementare este de 21 de luni – Componenta 1, respectiv 17 luni – Componenta 2.
Cosmin BACIU