Ciobãnitul o meserie tot mai cãutatã la noi. O meserie foarte cãutatã la noi este cea de cioban. Astfel cã dacã rãsfoim paginile din mica publicitate vom gãsi foarte multe anunturi de acest gen. Persoanele care sunt interesate sã angajeze ciobani sunt foarte stricti în cerinte si foarte pretentiosi.

Putem observa cã sunt cãutate doar persoanele care au o mare experientã în domeniu si care de preferat sã iaba si anumite cursuri de calificare pentru asa ceva.

Poate pentru unii aceste cerinte sunt luate în glumã dar la o verificare mai amãnuntitã putem afla cã meseria de cioban este inclusã în nomenclatorul de meserii, drept ca atare acesti oameni pot fi angajati cu carte de muncã sau contract de colaborare cu forme legale cã în orice altã meserie.

Mai mult decât atât putem afla cã pentru a fi coiban se pot urma si

cursuri de calificare la care are acces toatã lumea si care se pot face la mai multe institutii abilitate de la noi. La aceste cursuri doritorii sunt initiati în tainele ciobãnitului si în toate lucrurile care tin de aceastã meserie. Pânã acum aceastã meserie se practicã si fãrã o astfel de calificare. Multi dintre ciobanii cu care am vorbit nici mãcar nu au auzit de asa ceva si spun cã ei fac acest lucru din generatie în generatie si nu au nevoie de nicio hârtie sau cursuri pentru asa ceva. Ei ne zic cã în vârf de munte nu trebuie sã sti atâta carte sau sã fi filozof la stana pentru cã oricum oile nu vor întelege acest lucru niciodatã si nici nu te vor aprecia mai mult. Ei ne mai spun cã ar putea da oricând clasã si ar putea si preda cursuri de acest gen pentru cã au o experientã mult mai mare în domeniu decât oricine.

Ca o concluzie putem spune cã si de acum înainte cei mai buni si mai cãutati ciobani vor fi tot aceea din vârf de munte cu sau fãrã scoli înalte sau cursuri de calificare.

Raul IRINOVICI