Autoritãtile din Petrila vor sã redeschidã spitalul. Asta pentru cã bolnavii cer ajutor la primãrie, pentru cã nu mai stiu cui sã se adreseze.

Oamenii bat drumul între casã si spital, pe frig si, dupã ce îsi pun o perfuzie, ori fac tratament la fizioterapie, ies din nou pe strãzi. Ei nici nu mai stiu cui sã adreseze acum si cer sã fie sprijiniti ca sã se poatã interna, asa cum fãceau si mai demult.

„Am lucrat 30 de ani la minã. Am reumatism si acum vin pe jos pânã la spital, zilnic. Abia îmi misc piciorul, care mã doare rãu si fac eforturi mari, chiar dacã stau aproape.

Medicii fac tot ce pot, fac parafinã, mi se încãlzeste piciorul si apoi, când sã zic cã mã simt mai bine, plec din nou prin frig acasã. Ar fi ideal sã mã pot interna, dar dacã nu e spital…”, spune un fost miner, pacient al centrului de permanentã de la fostul spital.

Ca si acest om sunt zeci de locuitori ai orasului Petrila, care si-ar dori sã fie redeschis spitalul, iar autoritãtile locale le dau o sperantã.

„Noi am cerut la Ministerul Sãnãtãtii sã ne aprobe redeschiderea spitalului în forma în care a functionat el. Am insistat sã primim rãspuns în aceastã sãptãmânã si vrem sã le prezentãm consilierilor ce se va întâmpla acolo, pentru cã vrem sã redevinã spital asa cum a fost el”, a declarat Vasile Jurca, viceprimar al orasului Petrila.

În Petrila mai functioneazã doar un centru de permanentã, care asigurã urgentele si câtiva medici de familie.

„Ideea este sã redeschidem spitalul si un minim de 30 -40 de paturi sã repunem în spital, pentru astfel de cazuri. Am cerut pãreri de la Consiliul Judetean Hunedoara si Directia de Sãnãtate Publicã si acum asteptãm rãspuns de la minister”, a mai adãugat viceprimarul Vasile Jurca.

Vechiul spital de la Petrila  a fost închis în baza unui ordin emis de Ministrul Sãnãtãtii, iar acum ar putea fi redeschis, dacã se obtin aprobãrile necesare.

Anul trecut, în primãvarã a fost ultima perioadã în care spitalul, cu sectia ce îi viza pe bolnavii cronic a mai functionat, dupã care luni de zile a stat nefunctional. Acum, pacientii vin, fac tratament si pleacã pe jos spre casã.

Diana Mitrache