Termocentrala Paroseni a redus considerabil slamul ce este transportat spre iazul din Vulcan, iar specialistii de la Apele Române spun cã este în atentia lor, lunar, modul în care iazul se comportã.  Sunt fãcute calcule, dar cantitatea de slam este mult mai micã, odatã cu implemEntarea programului de desulfurare,
Lunar, specialistii de la Apele Române verifIcã iazul de la Paroseni, stabilitatea acestuia, verificã nivelul apei si eventualele infiltratii. „Acum, de când functioneazã în slam dens, nu mai transportã. Pânã acum, functionau în regim de transport  hidro-amestec si rezultã un volum de apã pe care, prin acele drenuri îi  evacuau în emisar. Acum, situatia s-a schimbat, cam de 3 luni în urmã, iar volumul de apã nu mai este considerabil”, a spus Sorin Corici, sef Sistemul Hidrotehnic Ape Jiu.
Practic, specialistii de la Apele Române spun cã apa care rezultã este mult mai putinã, lucru deja  vizibil cu ochiul liber, însã, cei de la CEH au cerut sã se extindã pentru cã, desi este o cantitate mai micã de cenusã transportatã, totusi, capacitatea iazului este limitatã. Ei trebuie, însã, sã îsi facã un proiect, pânã în noiembrie, când vor  primi  avizul necesar. Pânã atunci, însã, totul pare a fi sub control.
„Iazul de decantare apartine celor de la CEH si Termocentrala Paroseni deverseazã acolo. Este monitorizat de cãtre Apele Române si vreau sã vã spun cã au aviz de functionare în sigurantã, dar de  Comisia Marilor Baraje, au autorizatie de gospodãrire a apelor, functioneazã absolut legal si sunt în sigurantã. Nu sunt probleme privind  siguranta si stabilitatea lor”, a mai adãugat Corici.
Termocentrala Paroseni a fost amendatã cu 30.000 de lei, în vara lui 2015, de Garda de mediu. Între timp, la Paroseni s-a finalizat investitia care conformeazã termocentrala la conditiile de mediu cerute de UE. Este vorba despre o instalatie de desulfurare de peste 60 milioane de euro, care permite termocentralei, amplasatã pe raza municipiului Vulcan, sã obtinã autorizatia de mediu.
Diana Mitrache