Unul dintre cele mai importante  personaje din viata Jiului  prof. Mircea Pascu (85 ani) secretar la Jiul (1962-1966), apoi vicepresedinte si presedinte (1968-1979), ulterior presedinte al FR Fotbal (1990) va absenta de la centenarul Jiului. Motivul? O boalã care nu îi permite deplasarea pânã la Petrosani din Bucuresti.
”Regret nespus cã nu pot fi alãturi la acest moment deosebit din istoria Jiului, dar sãnãtatea nu îmi permite. Voi fi cu gândul alãturi de toti cei de acolo si doresc o revenire a Jiului în prim-planul fotbalului românesc” a precizat prof. Mircea Pascu cel care la aniversarea de 90 de ani a Jiului a fost declarat Cetãtean de Onoare al Municipiului Petrosani, în 2009.
Jiul Petrosani. Remember divizia ”A”
Jiul Petrosani a jucat 41 de campionate în divizia ”A”. Vom puncta la fiecare etapã a ligii I câte un meci memorabil, corespondent etapei la zi, din acele vremuri.
Etapa a 3-a, Editia 1957-1958,  Jiul – Petrolul Ploiesti 1-0
Victorie cu campioana!
Jiul-care atunci se numea ”Minerul” atacã un sezon scurt adicã 12 echipe în campionatul ligii I (divizia ”A”). În etapa a 3-a echipa venea dupã un 2-3 la Progresul Bucuresti, jiulistii lui Vasile Lazãr urmând sã joace împotriva celor de la Petrolul Ploiesti, viitorii campioni ai României. Va fi un meci dramatic, câstigat pânã la urmã de Jiul Petrosani cu 1-0 (gol Ciurdãrescu) care a folosit formula de joc: Crâsnic-Ciolan, Licã Panait, Vasiu-Cosmoc, Dedeanu-Corneanu, Ghibea, Ciurdãrescu, Nertea, Târnoveanu. A fost unul dintre cele mai bune sezoane ase Jiului, care a terminat campionatul pe locul 5, folosind în cele 22 de etape doar 16 jucãtori.
GENU TUTU