Comisia Europeanã a publicat lista de  proceduri de infringement aferente lunii iulie 2019. România este mentionatã de mai multe ori, atât  pentru faptul cã unele instalatii industriale functioneazã fãrã autorizatie de mediu, dar si pentru cã tara noastrã a înregistrat un “esec sistemic în ceea ce priveste monitorizarea poluãrii aerului”.
Termocentrala Mintia este una din instalatiile care se aflã în vizorul Comisiei Europene.  Este al treilea an  consecutiv în care Comisia solicitã României sã ia mãsuri, prima scrisoare fiind trimisã în 2017, iar anul  trecut a constatat din nou lipsa de actiune, când emisiile termocentralelor Govora si Mintia au depãsit de câteva ori limitele maxime pentru dioxid de sulf si pulberi.
Directiva privind Emisiile Industriale reglementeazã emisiile de praf si gaze cu efect de serã precum oxizii de azot, dar si dioxidul de sulf, responsabil de ploi acide. Acestea nu doar contribuie la accelerarea schimbãrilor  climatice, însã pun în pericol sãnãtatea umanã, provocând la nivel european zeci de mii de îmbolnãviri anual. Pentru a combate aceste probleme, zece state europene, printre care Marea Britanie, Italia  sau Slovacia îsi vor închide industria cãrbunelui înainte  de 2030, iar alte 8 deja au eliminat aceastã sursã din mixul energetic.
Deoarece autoritãtile nationale nu au rãspuns la solicitãrile de a remedia aceastã situatie, Asociatia Bankwatch România a  semnalat Comisiei Europene încã din 2016 faptul cã o serie de termocentrale pe cãrbune functioneazã fãrã autorizatie integratã de  mediu si cã emisiile acestora depãsesc limita legalã. Directiva privind Emisiile Industriale nu este transpusã corect în România deoarece sanctiunile pe care operatorii le primesc atunci când încalcã legea nu sunt proportionale si disuasive. Mai mult, asa cum a confirmat si Ministerul Mediului într-un comunicat emis ieri, operatorii contestã sanctiunile în instantã si apoi functioneazã nestingheriti ani de zile pe durata desfãsurãrii procesului.
Între timp, termocentralele Turceni, Rovinari si Paroseni au obtinut autorizatii integrate de mediu, însã situatia unitãtilor de la Mintia si Govora nu s-a schimbat: emisiile acestora sunt în  continuare mult peste limita legalã si pun în pericol  sãnãtatea locuitorilor din Deva si Râmnicu Vâlcea, dar si din întreaga tarã, aceste substante fiind transportate de vânt la sute de kilometri depãrtare.  Desi cunoaste aceastã  situatie de mai multi ani, Comisia Europeanã  trimite încã o scrisoare României, si nu un aviz  motivat, care este al doilea pas firesc în procedura de infringement, înaintea sesizãrii Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
“Termocentralele pot plãti o amendã a Gãrzii de Mediu din încasãrile obtinute prin vânzarea de energie timp de câteva ore – atât de micã este contravaloarea lor. Mai bine de trei ani, statul român nu a fãcut nimic pentru cã principiul ‘poluatorul plãteste’ sã se aplice. În schimb, vedem efectele schimbãrilor climatice în fiecare an: mai multe  inundatii, perioade mai lungi de secetã, temperaturi record. Cu sigurantã ar  fi mai putin costisitor sã  modernizãm sau sã închidem aceste unitãti”, a declarat Alexandru Mustatã,  coordonator de campanii Bankwatch România. Ministerul Mediului sustine cã a luat act de notificarea Comisiei Europene.
“În privinta existentei unor instalatii industriale care functioneazã fãrã acte de reglementare în domeniul mediului, în toate aceste sase cazuri mentionate de CE, Garda Nationalã de Mediu a aplicat amenzile prevãzute de lege si sanctiunea complementarã de suspendare a activitãtii. Toti cei sase agenti economici au contestat în instantã deciziile autoritãtilor de mediu. Procesele sunt pe rol în diverse etape de desfãsurare”, aratã Ministerul Mediului.
Cosmin BACIU