Universitatea Petrosani este o institutie TOP SECRET, ceva de genul NASA, unde angajatilor li se cere confidentialitate si discretie maximã. La acest gen de secretomanie s-a ajuns odatã cu instalarea în functie a noii conduceri, care i-a pus pe toti angajatii institutiei superioare de învãtãmânt, de la portar pânã la rector, sã semneze la contractul individual de muncã si un act aditional prin care li se interzice sã vorbeascã despre universitate, fãrã acordul conducerii.

 

Marius MITRACHE

Lucru neobisnuit pânã acum în mediul academic de la Petrosani dat fiind faptul cã, nu de putine ori, cadrelor didactice de aici li se cereau diverse opinii de specialitate în diferite contexte.

Acum, potrivit actului aditional ce cuprinde clauze de confidentialitate, oricine salariat sau angajat al institutiei care obtine informatii ca efect al executãrii contractului de muncã individual sunt catalogate drept strict interzise.

Mai mult, interdictia impusã merge pânã într-acolo încât si dupã ce pleacã din institutie prin pensionare sau în alt mod angajatul nu are voie timp de 2 ani sã divulge vreo informatie din cadrul Universitãtii Petrosani.

“Sunt confidentiale informatiile, datele si documentele de care salariatul a luat la cunostintã sau incidental în timpul exercitãrii sarcinilor de serviciu sau în legãturã cu serviciul si dupã încetarea raporturilor de serviciu pe o perioadã de doi ani”, se aratã în document. În cazul în care angajatul Universitãtii este mai vorbãret din fire riscã sã fie sanctionat disciplinar, sanctiune care poate ajunge pânã la desfacerea contractului de muncã.

Aceste clauze de confidentialitate au stârnit nemultumirea unor cadre didactice de la Universitatea Petrosani care vorbesc despre instaurarea unei noi dictaturi. “ Nici pe timpul comunistilor nu ni se cereau clauze de confidentialitate. Atunci dimpotrivã mai degrabã ni se cerea sã fim turnãtori. Acum, acest document, multi îl privesc ca fiind o încercare a noii conduceri de a se proteja într-un fel în cazul în care comit ilegalitãti. Adicã, eu, cadru didactic, dacã aflu cã rectorul, de exemplu, comite o ilegalitate, nu am voie sã spun nimic, adicã sã devin complice, dacã vreau sã îmi pãstrez locul de muncã? Cred, si în asentimentul meu sunt multi angajati din universitate, cã acest act aditional cu clauze de confidentialitate nu este decât o încercare a noii conduceri de a se impune în fortã”, ne-a declarat sub protectia anonimatului un cadru didactic din cadrul UP.