O petitie lansatã si în mediul on-line adunã semnãturi  pentru ca presedintele Klaus Iohannis sã nu promulge Proiectul de lege nr. 244/2019,   proiect ce vizeazã tocmai lucrãrile din Defileul Jiului, de care va beneficia Hidroelectrica.
VEZI AICI PROIECTUL
Nu este niciun secret cã legea a fost initiatã pentru un motiv ilicit, spun  initiatorii petitiei, si anume, „pentru a oferi autoritãtilor de mediu denaturate un  pretext ca sã încalce Hotãrârea Curtii de Apel Bucuresti,  decizie judecãtoreascã definitivã prin care proiectul de distrugere a Parcului National Defileul Jiului a fost declarat ilegal”. Adresa la care pot fi trimise semnãturile este procetatean@presidency.ro
Oamenii cer ca parcul national sã nu fie privat de elementul sãu esential, râul Jiu. „Textul de lege ajuns la Camera Deputatilor, prin care se urmãreste ca toate amenajãrile hidroenergetice sã fie declarate în bloc ca fiind de interes public major, chiar dacã a fost menit pentru  distrugerea Jiului, are ca victime colaterale toate celelalte râuri care nu au fost distruse încã, si are ca victime colaterale mai ales localnicii de pe vãile respective. Acest proiect de lege reprezintã, desigur, si o parte a campaniei anti-justitie duse de majoritatea  parlamentarã”, mai aratã petitionarii..
Tot ei sustin acum cã au aflat foarte  târziu de proiectul de lege initiat pentru  continuarea distrugerii Defileul Jiului (dar care amenintã si alte râuri) si cred cã solutia de avarie este sã scrie Presedintelui României si sã îl convingã sã nu promulge legea si sã se sesizeze Curtea Constitutionalã.
Potrivit proiectului, la finalizare, pe râul Jiu, dacã vor fi puse  vreodatã în functiune, centralele Dumitra  dinspre Petrosani si cea de la Bumbesti-Jiu, vor avea o putere instalatã totalã de 65 MW si un aport energetic de 259 GWh/an. Valoarea totalã a investitiei se ridicã la 230 de  milioane de euro, iar acum trebuie conservatã.
Diana Mitrache