Discutii la nivel de Prefecturã pe tema termoficãrii din Petrosani

O problemã stringentã este legatã de termoficare. Dupã cum spune proverbul, “vara sanie si iarna car”,  edilii din Petrosani încearcã  sã gãseascã solutii pentru  a asigura functionara acestui serviciu.  Serviciul de termoficare în sistem centralizat din municipiul Petrosani a rãmas neconcesionat. Complexul Energetic Hunedoara a participat la  licitatia organizatã de  municipalitatea de la petrosani, însã pus conditii de neacceptat si chiar dincolo de limita legalã. În acest context, Administratia publicã localã s-a vãzut nevoitã sã anuleze licitatia.
“Nu stim cu termoficarea ce se va întâmpla. Vom avea o discutie cu domnul prefect si cu cei de la Complexul Energetic Hunedoara la sfârsitul lunii sau  începutul lunii viitoare si atunci vom stabili exact ceea ce se va întâmpla la iarnã. La licitatie au fost descalificati pentru cã au impus niste conditii care  contraveneau legislatiei în vigoare”,  a declarat  Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
La începutul acestui an, municipalitatea de la Petrosani a organizat o licitatie pentru concesionarea serviciului de  termoficare din localitate. Singura societate care putea participa la licitatie era Complexul Energetic Hunedoara. Numai cã  oficialii societãtii au pus o serie de conditii care nu pot fi  acceptate.
Complexul Energetic Hunedoara a solicitat  constituirea de cãtre municipiul Petrosani a unei garatii bancare cu o valoare initialã de 3.071.879,40 lei, la care se adaugã TVA pentru asigurarea cantitãtii de energie solicitate prin contract, de 24.230 Gcal/ an. De asemenea, a solicitat constituirea unei garantii  bancare cu o valoare de 4.355.342,50 lei plus TVA, pentru furnizarea agentului termic.
În plus, oficialii Complexului au solicitat preluarea de cãtre autoritãtile publice locale a magistralei de transport a agentului termic primar în vederea reabilitãrii acesteia, magistralã care nu este în proprietatea municipiului Petrosani.
Potrivit edililor din Petrosani, CEH a mai solicitat ca acest  contract de concesiune sã aibã o duratã de 10 ani si a refuzat sã-si ajusteze sau modifice tarifele începând cu anul doi de derulare a contractului. A refuzat si solicitarea de ajustare a pretului contractului în cazul în care costurile cresc cu mai mult de 2%.
Concesionarea sistemului de termoficare din Petrosani a fost scoasã la licitatie cu o valoare estimatã de 80.124.601,38 lei, din care 38.217.979 lei  veniturile totale pentru întreaga perioadã a concesiunii; 31.903.678,38 lei valoarea tuturor bunurilor care sunt puse la dispozitia concesionarului de cãtre entitatea contractantã; iar 10.002.944 lei valoarea investitiilor din Studiul de oportunitate.
Cosmin BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.