Doar doi elevi au promovat examenul de Bacalaureat la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani si, dacã punem la socotealã cu unul este absolvent al promotiei anterioare, iar cel care a promovat este din rândul celor ce a urmat o scoalã profesionalã, atunci nu e cu nimic gresitã  afirmatia potrivit cãreia niciun absolvent nu a promovat Bacalaureatul la acest liceu.
Situatia este exasperantã si o recunosc cu totii. A fost un examen greu, prea greu pentru acesti copii, care reusesc sã intre la liceu cu medii sub 4, uneori, iar efortul sã se mentinã pe linia de plutire este inutil, fãrã o muncã suplimentarã. Numai cã aici, conducerea liceului a accesat un program denumit generic ROSE, iar din banii europeni, copiii fac  meditatii la matematicã si limba românã, iau o masã caldã, profesorii sunt plãtiti suplimentar pentru  meditatii si, totusi,  niciun rezultat.
„Noi am fãcut un program de pregãtire pentru Bacalaureat si sperãm sã vinã si elevii. Au început sã se înscrie pentru sesiunea din toamnã, cei din promotia curentã, dar si cei din promotiile anterioare.  Veneau la pregãtire, dar nu lucrau deloc suplimentar, rãmâneau cu cât se fãcea la scoalã. Elevul care a  luatbacalaureatul, de la noi, provine din scoala profesionalã si vreau sã îl felicit pentru ambitia pe care a avut-o si cã le-a demonstrat colegilor cã se poate. Chiar asta a spus primul lucru: ati vãzut cã se poate? Dar muncea”, recunoaste Camelia Paraschiv,  director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani.

Nu prea muncesc, nu au cunostinte de bazã, iar examenul de Bacalaureat, pentru copii ce intrã la liceu cu noste sub 4, este unul greu. Prea greu, motiv pentru care, la pregãtire, în aceste zile, am gãsit,  culmea! elevii de clasa a IX-a, care, desi recunosc cã au intrat cu note mici si foarte mici, spun cã  programul acesta de meditatii le este exact ceea ce aveau ei nevoie.
„Facem pregãtiri la mate si limba românã. Asa poate vom reusi, pentru cã anul acesta a fost iar dezastru la Bacalaureat aici. Nu au fost pregãtiti”, ne-a spus un elev de aici, care acum trece în clasa a X-a.
„Avem programul ROSE, care ne ajutã.  Ne pregãteste pentru Bacalaureat. Este suficient si ce facem în clasã, dar la ROSE, ne spun profesorii mai detaliat. Trrec în clasa a X-a si vreau sã iau Bacalaureatul, cã nu stiu, poate cei de anul ãsat nu au fost destul de pregãtiti”, a spus o altã elevã. „Am venit ca sã asimilez mai multe cunostinte. Vã dati seama, e viitorul nostru. Am sã trag sã iau 6 la Bacalaureat. Am vãzut câti picati sunt acum, pentru cã nu este destulã vointã ca sã ia si ei Bacalaureatul”, ne-a mai spus un alt elev, care recunoaste cã a urmat cursurile initial în Anglia si, când a venit aici, a fãcut cu greu fatã examenului de la finalul clasei a VIII-a. Asa a ajuns sã intre la acest colegiu, însã, acum promite sã ia Bacalaureatul.
Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani a derulat, în tot acest an scolar, un proiect ce îi ajutã pe elevi sã elimine meditatiile si sã se pregãteascã temeinic pentru Bacalaureat. Profesorii sunt plãtiti, iar elevii care participã sunt stimulati, asa încât, cei mai buni pleacã si în vacantã.
Proiectul poartã denumirea ROSE si are valoarea  152.500 de euro, bani care se repartizeazã pe parcursul a 4 ani, iar pregãtirea suplimentarã a elevilor începe din clasa a IX-a. În fapt, colegiul la care se desfãsoarã acest proiect are elevi ce iau în micã mãsurã examenul de Bacalaureat si singura lor sansã este sã înteleagã cã doar dacã vin la scoalã, pot lua examenul si vor reusi în viatã. Tocmai de aceea, cei cu probleme chiar au fost consiliati, ca sã ajungã apoi sã participe la pregãtirea suplimentarã si totul pentru ca Bacalaureatul sã poatã fi trecut cu brio. Dar nu a fost asa si, deocamdatã, cei de a XII-a nu vin.
Diana Mitrache