Cea mai mare unitate medicalã din judet si-a refãcut stocul cu ser antiviperin dupã ce în capitala judetului a apãrut primul caz de muscãturã de viperã.
Un copil de 13 ani a fost muscat de sarpele veninos si dupã ce a primit antidotul la SJU Deva, a fost trimis cãtre o clinicã din Timisoara.
”Având în vedere atentionarea cu privire la prezenta pe teritoriul judetului Hunedoara a viperei comune (v. berus), care detine un puternic venin, Spitalul Judetean de Urgentã (SJU) Deva (…) are în dotare ser antiviperin pentru a interveni de urgentã”, informeazã Consiliul Judetean Hunedoara. ”Este foarte important ca hunedorenii sã cunoascã pericolul pe care îl reprezintã viperele în aceastã perioadã, modalitãtile de prevenire a atacului acestora si care sunt primele mãsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muscãturã. Spitalul Judetean de Urgentã din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgentã”, a declarat si Delia Bãda, manager al SJU Deva. În cazul unei muscãturi de viperã, pacientul trebuie  transportat de urgentã la spital pentru administrarea serului antiviperin. Efectele unei muscãturi de sarpe veninos variazã în functie de vârstã, conditia fizicã si starea de sãnãtate a victimei.
Maximilian Gânju