Conducta ce transportã gaz metan în mai multe tãri a ajuns sã fie  construitã si în zona noastrã.  Potrivit unui comunicat remis presei, aceastã magistralã transfrontalierã, a ajuns sã totalizeze deja 215 kilometri de conductã si începe implementarea unor noi investitii privind  racordarea la gaze.
În cadrul proiectului BRUA, investitie de aproximativ 560  milioane de euro, se vor desfãsura lucrãri pe  teritoriul a 11 judete din tarã, iar în judetul nostru sunt vizibile cele din zona Baru Mare, conducta urmând sã treacã si prin Paroseni, foarte aproape de termocentralã.
Noul gazoduct va avea o lungime totalã de 550 km si o capacitate maximã de 1,5 miliarde de mc anual spre Bulgaria si 4,4 miliarde de mc anual spre Ungaria.  Conducta de  transport gaze naturale va  trece pe ruta Mintia – Brad – Stei, ea fiind necesarã si oportunã în vederea cresterii  sigurantei alimentãrii cu gaze naturale a  consumatorilor din vestul tãrii. În plus, aceasta va realiza interconectarea conductei de transport gaze naturale Cefa – Cãpîlna – Beius – Stei cu conducta de transport gaze naturale Simeria – Mintia. Pentru tronsonul de conductã Mintia – Brad valoarea lucrãrilor de executie a fost estimatã la 22,4 milioane lei fãrã TVA, cu termen de finalizare trimestrul I 2020..
Conducta transfrontalierã BRUA va trece prin  Valea Jiului, pe la Vulcan si Paroseni si va face o interconectare pe un traseu lung de 528 de kilometri care leagã Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA), cei din urmã fiind deocamdatã scosi din sistem.
Proiectul BRUA  va trece prin Valea Jiului si va veni, prin Defileul Jiului de la Gorj, urmând drumul spre Hateg si vor fi amplasate 5 organizãri de santier ce vor urmãri traseul conductei de transport.
Diana Mitrache