Primarii din Valea Jiului au semnat, la sediul Comisiei Europene, Memorandumul pentru Tranzitie Justã

În prezenta reprezentantilor Comisiei Europene, Ministerului Fondurilor Europene si a organizatiilor Bankwatch România si Greenpeace România, primarii din Valea Jiului  au semnat ieri “Parteneriatul Vãii Jiului pentru Tranzitie Justã”, pentru atingerea obiectivelor tranzitiei energetice si ale dezvoltãrii  economice în comunitãtile din Valea Jiului.
Semnarea Memorandumului  reprezintã un angajament colectiv pentru facilitarea unei tranzitii graduale,  eficiente si participative de la o economie bazatã pe cãrbune la un model economic mai sustenabil si diversificat. Administratiile locale din Valea Jiului si-au asumat participarea la dezvoltarea unei strategii pentru  tranzitie si a planurilor de implementare, inclusiv identificarea proiectelor de care pot beneficia comunitãtile Vãii Jiului.
“Parteneriatul Vãii Jiului pentru Tranzitie Justã” pune accentul pe colaborare participativã si implicarea organizatiilor publice si private, a  sindicatelor, a partenerilor sociali si a societãtii civile. Primarii si-au luat  angajamentul sã dezvolte proiecte astfel încât nicio categorie socialã sã nu fie dezavantajatã în aceastã tranzitie energeticã. Întâlnirea  a avut loc în cadrul Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranzitie în continuarea discutiilor  dintre autoritãtile locale, asociatii, sindicate, mediul de afaceri si reprezentantii Comisiei Europene,  organizate în aprilie la Universitatea Petrosani, când a fost subliniatã nevoia de colaborare între autoritãti pentru a se implementa proiecte în urma cãrora sã beneficieze întreaga Vale.
Înainte de semnarea documentului, primarii din Valea Jiului au  discutat cu directorul  general adjunct DG ENER Klaus Dieter Borchardt si despre resursele disponibile limitate pentru solutionarea problemelor cu care se confruntã. Primarii pot acum aplica împreunã pentru asistentã tehnicã prin programul START în vederea formulãrii de proiecte viabile pentru întreaga regiune si pentru stabilirea surselor de finantare. De asemenea, au fost prezentate  exemple de parteneriate de succes încheiate de autoritãtile din zonele miniere Limburg si Dundee pentru  diversificarea economiei.
“Parteneriatul pentru Tranzitie Justã reprezintã o mãsurã esentialã pentru începerea unui proces de dezvoltare economicã fãrã emisii de carbon a Vãii Jiului. Primarii înteleg cel mai bine cã este nevoie de alternative economice la cãrbune în Valea Jiului si cã viitorul comunitãtilor pe care le reprezintã depinde de aceastã  tranzitie cãtre energii curate.”, a declarat  Vlad Cãtunã, coordonator de campanii Greenpeace România.
“Organizatiile noastre au sustinut implicarea tuturor actorilor în procesul de tranzitie de când România a fost inclusã în Platformã, si de aceea am organizat vizita Comisiei în Valea Jiului. Ne-am dorit ca aceastã initiativã sã se concretizeze, si de aceea Parteneriatul de astãzi este important – doar prin colaborarea autoritãtilor este posibilã diversificarea economicã a zonei.”, a completat Alexandru Mustatã,  coordonator de campanii Bankwatch România.
Carla Donciu

Un comentariu la „Primarii din Valea Jiului au semnat, la sediul Comisiei Europene, Memorandumul pentru Tranzitie Justã

  • 17 iulie 2019 la 12:28
    Permalink

    Deci, e clar… o tranzitie justa pentru moartea mineritului. Frumos.
    DA, actul asta cred ca pune lucrurile la punct. Minele se vor inchide.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.