Privind frenezia pregãtirilor de iarnã din curtile locuitorilor din partea de jos a Petrilei, oameni care nu detin terenuri si care nu au venituri peste media unui salariu, n-ai crede cã România se aflã în crizã accentuatã.

 

Ileana Firtulescu

Masinile încãrcate ale pietarilor, care si-au pãrãsit tarabele, aduc  printre blocurile de locuinte ale orasului Petrila cartofi, struguri, brânzã, gogosari, vinete, ouã de la gãinile din gospodãriile proprii, gãini, peste prospãt, struguri, prune, pere, mere etc. si le vând la preturi de piatã, chiar cu plata în douã rate sau ”pe asteptare”.

Astfel, multe familii active si pensionari si-au putut burdusi cãmãrile si pivnitele.

Zacusca si bulionul fierbeau pe sobele din garaje si curti, pe plitele improvizate în aer liber au fost coapte vinetele si ardeii, cartofii sortati au stat zile bune întinsi la soare pânã ce s-a pus ploaia si au luat calea pivnitelor si a cãmãrilor.

Când sutele de kg de struguri au fost lãsate în saci de plastic pe la portile cumpãrãtorilor, a revenit în fortã vestita clacã, vecinii ajutând pentru a fi ajutati la rândul lor la culegerea boabelor de pe ciorchini. Storcãtorile au circulat de la unii la altii, iar cei mai priceputi în ale vinului au consiliat/ ajutat alergând de la unul la altul. Presa pentru struguri a fost refuzatã pentru a rãmâne pulpã pe bob si pentru tuicã.

Un trecãtor prin zonã a privit îndelung ”scena vinului”, cu râsete si glume, cu relatãri depre retete folosite la conservele puse pentru iarnã, amintiri din tinerete depãnate cu haz… Trecãtorul, fost dispecer al CNH, acum pensionar si el, a concluzionat: cine ar zice cã România se aflã în crizã!

Si cum vinul a fost tras în damigene de câte 50 l, cu dopuri în furtun, special confectionate, pentru a-i lãsa vinului spatiu de fermentare, s-a trecut la faza a doua. În prezent, prin curtea unui fost politist, acum pensionar si el, se perindã cei care valorificã comina rãmasã si fierb tuica la cazanul sãu.

Aceeasi atmosferã de bine persistã si care, clar, sfideazã orice crizã, se va prelungi si când vot fi tãiati porcii. De data aceasta câte un porc la douã familii pentru cã ”nouã ne si prea ajunge juma de porc” – spun familiile Bejan si Pop, din Petrila. Deci, se poate!