Dintr-o serie de manifestãri ce se vor întinde pe tot parcursul anului 2019, ”U” Cluj echipa alb-negrilor înfiintatã în 1919 (ca si Jiul), a punctat o primã etapã, printr-un meci de galã (unde cel mai scump bilet a costat 300 de lei) cu campioana Greciei, PAOK Salonic.
Nefericitã alegere, ocupanta locului 3 în liga a II-a fiind umilitã cu 5-0 în fata a 8000 de spectatori, Limnios (min. 5), Pelkas (min. 27), Augusto (min. 32),  El Kaddoun (min. 27) si Gaifanidis (min. 82) fiind autorii golurilor care au stricat  sãrbãtoarea clujenilor. Generatia lui  Dur-Bozoancã, Berei, George Florescu,  Goga, N. Pârvulescu sau Gavra nu s-a  putut ridica la nivelul campioanei Greciei, care a fãcut un  meci-scoalã cu echipa lui Cristian Dulca. A fost si un moment emotionant pentru  jucãtorii: Gabriel Giurgiu, Octavian Abrudan, aflati la  meciul de adio, doi jucãtori care au fãcut istorie pentru ”U” Cluj.
Jiul contra 68!
Statistica Jiul si adversarii în Divizia ”A” în cele 41 de campionate în sistemul divizionar ”A” (Liga I)
Meciurile Jiului cu ”U” Cluj
Acelasi an de înfiintare, aceleasi culori!
Echipa ”U” Cluj poate fi socotitã ”sora geamãnã” a Jiului, având acelasi an de nastere 1919 si aceleasi culori alb-negru! Cu toate astea ele s-au întâlnit într-un meci direct de campionat abia în editia 1946-1947 în Divizia ”A”, 0-0 la Cluj si 2-1 pentru Jiul la Petrosani.  Au fost în general meciuri echilibrate de patru ori înregistrându-se cea mai mare diferentã, 4-0. În Divizia ”A” s-au întâlnit de 60 de ori (locul 4 într-un top all time al meciurilor Jiului), ultima oarã pe 6 decembrie 1998, atunci când Jiul a fost surclasatã pe teren propriu, cu unul din scorurile record al acestor întâlniri bilaterale, 4-0 pentru clujeni prin golurile marcate de Oncicã, Falub, Truscã, Marcã. Si la nivelul Diviziei ”B” a existat un 4-0 pentru Jiul în 5 aprilie 2000, golurile fiind marcate atunci de Fl. Stoica, Irina, Jilãveanu, Antal.
Jiul – “U” Cluj
– palmares direct Divizia A –
60  25  11  24  75-81
La Petrosani:   30  21  6  3  53-16
La Cluj:           30   4  5  21 22-65
Golgeteri pentru Jiul:  Farkas I, Gigi Multescu 5 goluri, Libardi 4 goluri
Golgeteri pentru “U” Cluj: Dragoman, M. Adam, C. Câmpeanu II – 4 goluri
– De patru ori s-a înregistrat scorul de 4-0, de douã ori pentru Jiul si de douã ori pentru “U” Cluj
– Un singur hat-trick (3 goluri) s-a înregistrat, Victor Gabor (Jiul) în mai 1956, Jiul – “U” Cluj 3-1
– Farkas I (Jiul) a reusit douã duble, în septembrie 1953, Jiul – “U” Cluj 3-0 si iunie 1954 , Jiul – “U” Cluj 4-0.
”Simota m-a aruncat ca pe o cârpã”
Dupã o lungã perioadã de timp, Raul Cismasiu a încercat sã-si reia activitatea la Jiul, dar neavând un tratament adecvat, nu a mai evoluat la parametrii doriti. Astfel antrenorul Gabi Stan nu l-a mai folosit, nu l-a mai dorit nici Costel Rosu în retur.
”Cu întelegere si tolerantã puteam sã rãmân la Jiul, îmi doream mult sã fie performantã. Dar patronul Alin Simota m-a aruncat ca pe o cârpã, s-a debarasat rapid de mine, eu neavând nici o vinã cã Tibi Bãlan a avut acea interventie criminalã asupra mea. Am rãmas ulterior cu un gust amar, într-un moment în care eu eram un jucãtor de perspectivã”, îsi aminteste Raul Cismasiu.
GENU TUTU