Comisia Europeanã nu contestã raportul polonezilor

Comisia Europeanã  dã undã verde  continuãrii activitãtii de la minele Lupeni si Lonea, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
Institutia europeanã  a admis concluziile  studiului realizat de polonezii de la GIG prin care se preciza cã este nevoie ca activitatea de extractie sã continue pânã la epuizarea  rezervelor deschise.
”În adresa de la Bruxelles se spune  cã, cu privire la studiul GIG, DG Competition nu contestã concluziile raportului. De asemenea, nu contestã posibilitatea de a prelungi din punct de vedere juridic acoperirea sumelor viitoare, în temeiul  costurilor exceptionale”, a declarat Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului ”Muntele”.
Studiul a fost realizat de expertii institutului polonez Glowny Instytut Gornictwa (GIG) si a fost dat publicitãtii în februarie 2019, concluziile acestuia arãtând cã închiderea imediatã a minelor Lonea si Lupeni este nesigurã.
“Din sinteza concluziilor prezentate de expertii polonezi în cadrul sedintei Consiliului Tehnico – Economic, s-a desprins necesitatea imperativã a extragerii rezervelor de cãrbune deschise  precum si a celor pregãtite, aflate în zona de influentã a riscurilor, de la cele douã exploatãri miniere aflate în program de închidere, atrãgându-se în mod specific atentia cã fenomenele de  acumulare a gazului cu consecinta autoaprinderii si a exploziilor se manifestã într-un ritm alert, datoritã naturii zãcãmântului carbonifer specific bazinului carbonifer din Valea Jiului”, arãta comunicatul CEH. Minele Lonea si Lupeni ar fi trebuit sã intre, de la 1 ianuarie 2019, în procedurã de închidere, cu oprirea activitãtii de extractie a cãrbunelui.
Activitatea de exploatare a huilei la minele Lonea si Lupeni a continuat, însã, si în acest an, dar fãrã  acordarea ajutorului de închidere pentru  cantitatea de cãrbune extrasã, situatie în care se respectã prevederile din Decizia 2010/787/UE a Comisiei Europene, a anuntat, la începutul lunii ianuarie,  conducerea CEH.
Cosmin BACIU

Advertisements

2 comentarii la „Comisia Europeanã nu contestã raportul polonezilor

  • 15 iulie 2019 la 07:24
    Permalink

    era si normal sa permita exploatarea carbunelui, multumim inca o data PSD-lupeni ptr implicarea si rezolvarea problemei

  • 15 iulie 2019 la 11:44
    Permalink

    ai ceva alb la gura ! o fi de la lins ?

Comentariile sunt închise.