Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a promulgat Legea “Resmerita”. Senatorul PSD, Cristian Resmerita a initiat un proiect, care între timp a devenit lege dedicate minerilor din Valea Jiului. Acum, legea a fost promulgata de Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Legea prevede ca angajatii din sectorul minier sa poata beneficia de reducerea stagiului minim de cotizare necesar iesirii la pensie, de la 20 de ani la 15 ani, în conditiile în care exploatarile miniere se închid ca urmare a întelegerii dintre statul roman si Comisia Europeana.
“Mi-am propus prin acest demers sa vin în sprijinul minerilor care risca sa-si piarda locurile de munca odata cu închiderea minelor, ca urmare a aplicarii unor decizii ale statului roman, luate în urma întelegerilor cu Comisia Europeana”, a declarat senatorul Cristian Resmerita.
Dupa promulgare, ”Legea Resmerita” poate fi pusa în aplicare, imediat dupa publicarea în Monitorul Oficial.
Reprezentantii sindicatelor din minerit au salutat adoptarea în Parlament a Legii 98/2019, privind modificarea Legii 263/2010, considerand ca aceasta este reprezinta o forma corecta de sprijin pentru salariatii care vor putea sa se pensioneze la 45 de ani, dar cu un stagiu de cotizare mai mic decat cel prevazut în legislatia privind pensionarea salariatilor din grupele speciale de munca.