Nu mai pot de frig dar nu vor nici la adapost

Doar doi oameni ai strazii s-au refugiat din calea gerului, ajungand in adapostul pus la dispozitia acestora de catre primaria din Petrosani. Ceilalti defavorizati ai soartei prefera sa doarma sau sa se incalzeasca tot  pe tevile de termoficare. Politia Locala din Petrosani a organizat o actiune in urma careia spera sa adune toate persoanele fara adapost din localitate si sa le gazduiasca la centrul social unde este amenajata o camera cu paturi si, mai important, oamenii puteau sa se incalzeasca in aceste zile extrem de geroase. Numai ca, politistii locali, asa cum au plecat de la baza asa s-au si intors, adica fara nici un boschetar. Cu totii s-au ascuns sau au refuzat sa mearga la adapost. „Politia Locala a efectuat o actiune pentru a-i duce pe cei care stau pe strazi insa n-a vrut niciunul sa vina la adapost. Din fericire, pana in acest moment, nu avem nicio persoana decedata din cauza gerului.

Pot sa va spun, insa, ca doua persoane fara locuinta, care traiesc pe strazi, s-au dus singure la adapostul amenajat de primarie. Dimineata unul a plecat, iar celalalt a fost dus la Spitalul de Urgenta Petrosani pentru ca avea probleme de sanatate”, a declarat Nicu Tasca, purtator de cuvant Primaria Petrosani. Centrul de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Petrosani poate gazdui pe timp de noapte trei persoane fara adapost dar, daca este nevoie. pot fi amenajate mai multe locuri. „Pana acum nu a fost necesar dar, intr-adevar, in caz de urgenta pot fi primite in bune conditii mai multe persoane”, a mai spus Nicu Tasca.  Centrul de primire a ramas la fel de gol si in iernile trecute in conditiile in care au fost inregistrate la Petrosani si temperaturi de – 25 de grade Celsius. Oamenii fara adapost au preferat sa se refugieze din calea gerului in gara, prin caminele studentesti sau pe conductele de termoficare.

Spitalele din judet sunt pregatite

La nivelul judetului, desi au fost temperaturi extrem de scazute, mai ales pe timp de noapte, nu s-au inregistrat persoane decedate din cauza gerului. Totusi, in ultimele 48 de ore, serviciul de ambulanta a transportat 5 persoane in unitatile si compartimentele de primiri urgenta din care trei au avut nevoie de ingrijiri din cauza hipotermiei, doua fiind persoane fara adapost. „De la avertizarea “cod galben de ger” emisa de meteorologi, si pana in prezent, la nivelul judetului nu s-au inregistrat decese din cauza hipotermiei severe. Toate spitalele din judet pot sa asigure asistenta  medicala pentru hipotermie”, au precizat reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Hunedoara.

Mircea Nistor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.