Sediul Tribunalului Deva si al Judecãtoriei Deva intrã în reparatii. Compania Nationalã de Investitii a demarat procedura de proiectare, executie lucrãri si asistentã tehnicã din partea proiectantului pentru obiectivul de investitii: „Reparatii capitale si modernizare sediu Tribunalul Hunedoara si Judecãtoria Deva”. 19.410.364 de lei este valoarea contractului.
“Prezentul studiu urmãreste investigarea stãrii clãdirii din punct de vedere structural, analiza degradãrilor si solutii de remediere, cât si adaptãri functionale. Imobilul este localizat la baza versantului sudic al Dealului Cetãtii, la capãtul nordic al Bulevardului 1 Decembrie 1918, în punctul de intersectie dintre acesta si Str. Avram Iancu. Tribunalul începe sã fie construit în anul 1897, cel mai probabil constructia sa fiind extinsã pe o perioadã de câtiva ani. Din punct de vedere al arealelor de protectie, imobilul studiat se înscrie de asemenea într-un context eterogen.
Zona are un grad de complexitate mare al elementelor cu valoare istoricã si al zonelor cu statut protejat. Din acest punct de vedere clãdirea tribunalului este inclusã în zona de protectie a Ansamblului urban ”Bd. 1 Decembrie 1918”, ansamblu care include ambele fronturi ale bulevardului de la un capãt la celãlalt. De asemenea, clãdirea tribunalului se învecineazã cu zone si elemente protejate sau cu valoare istoricã”, aratã documentatia.
Imobilul a îndeplinit functia de instantã judecãtoreascã si a functionat ca sediu de instantã judecãtoreascã pânã în anul 1968, când a intrat în folosinta Comitetului Judetean de Partid Hunedoara, iar din 1989 pânã în 2005 a functionat ca sediu atât pentru Tribunalul Hunedoara, Judecãtoria Deva cât si pentru Consiliul Judetean Hunedoara, ultimul fiind re-locat în 2005 într-o altã clãdire.  Imobilul se prezintã într-o stare de conservare bunã din punct de vedere structural si o stare de degradare a finisajelor, în special datoritã faptului cã  finisajele anvelopei exterioare sunt degradate, ceea ce conduce la agravarea degradãrilor existente. Aceste degradãri se datoreazã în principal lipsei  efectuãrii regulate a operatiilor de întretinere curentã, dar si datoritã complexitãtii interventiei asupra unui imobil de aceastã dimensiune.
“În cadrul programului de dezvoltare si de modernizare a procesului de desfãsurare a Justitiei în România, de aliniere la standardele internationale, se impune asigurarea  spatiilor necesare acestor activitãti. S-a urmãrit investigarea stãrii clãdirii din punct de vedere structural, analiza degradãrilor si solutii de remediere, cât si adaptãri functionale pentru crearea unui flux optim spre o salã de judecatã atât a completului  de judecatã cât si a detinutilor, sau adaptãri la norme actuale privind circulatia neîngrãditã a persoanelor cu  handicap”, mai aratã documentatia.
Cosmin BACIU