Anul universitar 2018-2019 s-a încheiat, iar reprezentantii Universitãtii din Petrosani trag linie si fac bilantul anului. Se face o  statisticã, iar pentru pãrtile mai putin bune se cautã solutii de remediere. Oficialii de la Universitatea din Petrosani au avut un an fructuos. Au reusit sã acrediteze mai multe specializãri si au obtinut recunoastere Presedintiei.
“Anul universitar a fost unul bun pentru cã am reusit sã acreditãm trei specializãri în locatii diferite si sperãm cã vom reusi si cu a patra de la Horezu. A fost un an în care Universitatea de la Petrosani a fost distinsã cu Meritul de Învãtãmânt în Grad de Ofiter de cãtre presedintele României. A fost un an în care am reusit sã avem rezultate relativ bune la studiul de cercetare.
În inventicã am primit o serie de medalii la saloanele nationale si internationale. O serie de studenti au obtinut o serie de medalii la  competitiile studentesti nationale. Am avut foarte multe relatii noi deschise cu universitãti din China, Statele Unite si alte tãri din Asia. Am întãrit si extins parteneriatele cu universitãtile din Uniunea Europeanã. Am câstigat mai multe granturi cu finantare europeanã si cu finantare din partea Ministerului Educatiei Nationale. Numai în acest an am câstigat proiecte pe Programul Operational Capital Uman. Am mai câstigat trei granturi pe  competitia Consiliului National de Finantare a Învãtãmântului Superior. Acum implementãm un grant care este pe cercetare unde suntem parteneri, coordonator fiind un institut de cercetare din Turcia. Mai avem câstigat un grant de cercetare pe Programul Orizonturi 2020 în domeniul ingineriei miniere cu stabilitatea haldelor din Bazinul Olteniei. Am mai câstigat un grant de Programul Operational, dar la care încã nu am primit finantare, pe un proiect de trei milioane de euro dar asteptãm sã vedem dacã se va obtine si finantarea pentru cã punctajul  l-am obtinut. A fost  un an cu o serie de realizãri care sper sã continue si în 2019-2020, un an cu  realizãri care ne bucurã dar pe de altã parte ne si obligã la un învãtãmânt performant si ne obligã la o mai mare vizibilitate a  universitatii”, a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai,  rectorul Universitãtii Petrosani.
În plus, pentru viitor, reprezentantii institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului cautã sã îmbunãtãteascã dotarea laboratoarelor.
“Avem nevoie  permanent de dotarea laboratoarelor de studii si de cercetare si permanent avem nevoie de investitii si reparatii în campusul universitar. Am avut sprijinul Ministerului Educatiei Nationale, în cadrul Consiliului National al Rectorilor si un sprijin mare în promovarea universitãtii  la o serie de târguri internationale”,  a mai spus sursa citatã. Începând de ieri, la Universitatea din Petrosani a debutat prima etapã de  admiteri.
Cosmin BACIU