Minele de huilã se închid treptat

Guvernul a aprobat darea în platã a activelor energetice. Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei acest lucru va duce la închiderea minelor de huilã. Ordonanta de Urgentã privind darea în platã a activelor din energie priveste restructurarea Complexului Energetic Hunedoara, iar acest lucru implicã închiderea minelor de huilã si salvarea centralelor Paroseni si Mintia.
„Asteptam de mult aceastã ordonantã  pentru darea în platã a activelor din energie. Este parte a planului pe care îl discutãm cu Comisia Europeanã pentru restructurarea CEH, companie care a primit un ajutor de  salvare acum câtiva ani si acum are datorii foarte mari pe care nu le poate plãti si o sã treacã printr-o procedurã prin care douã grupuri energetice vor fi scoase în afarã si vor deveni noi companii, iar minele vor intra  într-un proces de închidere controlatã”, a explicat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, potrivit Agerpress.
Minele de huilã vor fi închise gradual, potrivit oficialului.
„Cele douã grupuri energetice care vor continua sã functioneze sunt cel de la Paroseni si unul de la Mintia, care vor primi si  subventii prin viitoarea schemã privind piata de capacitate, întrucât vor furniza servicii pentru echilibrarea sistemului”, a adãugat presedintele Consiliului Concurentei. Potrivit lui Radu Ciocãnelea, consilier al premierului Viorica Dãncilã, aceastã Ordonantã de Urgentã are rolul de a salva activele viabile ale companiilor energetice.
„Actul aprobat de Guvernul României are rolul de a asana  sistemul energetic românesc, respectiv de a separa partea eficientã de partea care pânã acum nu a produs decât gãuri si datorii în sistem, de a îmbunãtãti si a creste eficienta sistemului. În esentã, prin darea în platã activele profitabile ale sistemului vor fi extrase reorganizate si constituite în niste entitãti care vor putea functiona strict pe termenii de  eficientã, fãrã a mai crea datorii în sistemul energetic”, a declarat Radu Ciocãnelea,  consilier al premierului. Ciocãnelea a spus cã acest lucru le va  permite obtinerea de fonduri, fie europene, fie împrumuturi directe pentru a se moderniza si eficientiza. Fiind întrebat dacã sub  incidenta prevederilor actului normativ vor intra entitãti energetice precum Complexul Energetic Hunedoara sau ELCEN, oficialul guvernamental a spus: „Da, sunt niste active importante aici pe care nu vrem sã le pierdem din vedere si pe care vrem sã le vedem functionând si sã  contribuie în continuare la siguranta sistemului energetic national”.
Cosmin BACIU

Advertisements

7 comentarii la „Minele de huilã se închid treptat

 • 7 iulie 2019 la 20:25
  Permalink

  cat timp sunt bani la bugetul statului dormim linistiti

 • 7 iulie 2019 la 20:57
  Permalink

  Un sfat sincer: sa ai grija ca din somnul asta s-ar putea sa nu te mai trezesti niciodata!

 • 8 iulie 2019 la 08:09
  Permalink

  Termocentrala Paroseni este modernizata de japonezi si indeplineste toate conditiile de mediu , mai trebuie investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan .

 • 8 iulie 2019 la 11:49
  Permalink

  Ba esti prost rau de tot !!! tu nu ai citit ca se inchid toate minele idiotule !!!

 • 8 iulie 2019 la 13:08
  Permalink

  sa se dea gratuit la tigani din colonie vulcan, ca vor scoate fier,cupru, si carbune,,,,

 • 8 iulie 2019 la 15:11
  Permalink

  Nu cred. Cred ca minele din Valea JIului vor fi deschise pana la sfarsitul lumii!!!!!

 • 8 iulie 2019 la 15:58
  Permalink

  se redeschid minele dalja si iscroni

Comentariile sunt închise.