Douã grãdinite  ultra-moderne din Petrosani nu pot fi  inaugurate, desi sunt la cheie, complet utilate si copiii asteaptã asta de ani de zile.
Multi dintre cei care ar fi vrut sã urmeze  grãdinita la IG Duca, vis-a-vis de primãria din Petrosani, au ajuns deja la liceu, pentru cã lucrãrile au trenat ani de zile din vina  constructorilor, iar acum, când totul pare la cheie, iar nu poate fi inauguratã.
De vinã sunt cei de la ISU, pentru cã proiectul initial nu a fost creat dupã normele ce între timp s-au schimbat radical. La fel si în cazul  grãdinitei din Colonia Petrosani, de la Scoala nr 2.
„Nu cred cã vom putea sã le deschidem în toamna acestui an, pentru cã existã, ulterior procedurilor pe care le-am avut când am construit grãdinitele, reglementãri nou apãrute legate de ISU, care necesitã modificãri de proiecte si bani în plus. La rectificarea bugetarã de anul acesta vom aloca o parte din bani, la IG Duca cred cã toti banii, iar la cea din Colonie, mai mult de jumãtate din ceea ce este necesar, din bugetul local, asa încât sã îndeplinim acele conditii pe care ni le cer si sã putem da în folosintã grãdinitele”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Acoperisul nu este conform legilor în vigoare, el fiind proiectat pe vremea când în România erau valabile alte norme de protectie la incendii. Vorbim despre grãdinita de la Scoala I.G Duca, cea pentru care s-au cheltuit sume de aproape 150 de milioane lei, pânã acum, când s-a ajuns la cel de-al treilea constructor. Aceastã clãdire, însã, se tot construieste de mai bine de 12 ani lângã Scoala I.G.Duca din Petrosani.
Si pentru cea din Colonie s-au cheltuit bani, dar acolo construirea a durat mai putin. Lucrarea este fãcutã pe un proiect din Planul National de Dezvoltare Localã (PNDL), la valoarea  de aproximativ 600.000 de lei, contributia primãriei fiind de 10%.
Copiii, însã, au fost mutati în scoalã, dupã ce vechea clãdire nu a mai primit  autorizatie DSP din cauza infiltratiilor si a conditiilor improprii.  Acum, sunt tot mai putini copii si, dacã normele ISU sunt altele si copiii se împutineazã vizibil si pare cã ele vor fi inaugurate cumva cam târziu.
„Este nevoie de grãdinite, dar stim cã populatia prescolarã a scãzut si scade în continuare. Nu e un secter asta, e o chestiune ce se petrece al nivel national, dar, în aceste douã cazuri avem copii de grãdinitã care îsi desfãsoarã activitatea în  clãdirea scolii si trebuie  relocate”, mai spune primarul din Petrosani.
Aceste douã constructii aratã impecabil, însã, nu sunt conform noilor norme în vigoare. Au fost proiectate cu mult înainte ca legile în ce priveste protectia la incendii sã fie modificate si copiii vor merge tot în scoli si la  toamnã, unde circuitele sunt la fel de nefunctionale.
Diana Mitrache