Trenurile cu cãrbune nu mai sunt vãmuite de “haiducii huilei”, adicã de grupurile de hoti care atacã garniturile ce ies de la Preparatia Coroiesti, ori de la unitãtile miniere si merg cãtre termocentralele beneficiare. Grupul de lucru organizat din dispozitia prefectului de Hunedoara, Sorin Vasilescu, în urmã cu douã sãptãmâni îsi aratã utilitatea.

De când institutiile statului, printre care Politia si Jandarmeria, si-au unit fortele pentru paza încãrcãturii, niciun gram de cãrbune nu a mai dispãrut din vagoanele care merg spre Termocentralele Mintia si Paroseni.

„Grupul de lucru functioneazã de aproximativ douã sãptãmâni, iar de arunci vagoanele ajung intacte la beneficiar”,a  declarat prefectul  Sorin Vasilescu. El a decis constituirea acestui grup de lucru, format din toti factorii responsabili, inclusiv ai Companiei Nationale a Huilei Petrosani si ai firmei transportatoare, pentru cã hotii de cãrbune continuã sã atace vagoanele care ies de la Preparatia Coroiesti si pleacã spre termocentralele beneficiare. În plus, si unitãtile miniere sunt atacate periodic, iar pagubele sunt însemnate. Vasilescu este de pãrere cã trebuie sã existe o actiune comunã si în fortã, mai ales cã nu de putine ori aceste persoane devin violente când sunt prinse asupra faptului.

Dar, dacã acest grup de lucru a avut rezultatele scontate, prefectul de Hunedoara anuntã cã, în cel mult o lunã si jumãtate, trebuie implementate alte solutii pentru stoparea furturilor în fortã. Institutiile implicate se vor ocupa în scurt timp de organizarea alegerilor din data de 9 decembrie, asa cã nu vor mai putea face poterã pe calea feratã.

„Trebuie sã gãseascã un cãrãus care sã asigure si paza vagoanelor. Producãtorul, respectiv CNH, în momentulm în care va organiza licitatia pentru transportul huilei, trebuie sã mentioneze în caietul de sarcini cã firma are obligatia de a asigura si paza vagoanelor, inclusiv pazã armatã dacã se considerã neecsar”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu. Acesta a mentionat cã politistii si jandarmii vor interveni în continuare atunci  când este cazul, dar nu vor putea sã asigure la nesfârsit paza garniturilor încãrcate cu huilã.

Carmen Cosman