A fost prima  miercuri din luna iulie, însã, ISU a decis sã nu porneascã  sistemul de alarmare publicã pentru probele uzuale.  Potrivit celor de la Sistemul de alarmare  publicã, decizia a avut la bazã tocmai ideea potrivit cãreia, în aceste zile este si Bacalaureatul si sã nu fie creatã panicã.  În plus, aceleasi surse au precizat cã alarmarea  a fost amânatã pânã  miercurea viitoare, în  data 10 iulie, atunci când sistemul va fi repornit pentru probe.
Trebuie sã tinem cont de faptul cã verificãrile se fac tocmai pentru a obisnui populatia cu sunetele specifice fiecãrui tip de alarmã, dar si  pentru a verifica functionarea sistemului  în fiecare oras.
Potrivit protocolului, alarma la dezastre – se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauzã de 10 secunde între ele; Prealarma aerianã – se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauzã de 12 secunde între ele; Încetarea alarmei – se compune dintr-un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute.  La finalul fiecãrui  exercitiu, rezultatele  verificãrilor sunt  centralizate la nivel judetean si fac obiectul unor analize în cadrul comitetelor judetene  pentru situatii de urgentã, în vederea îmbunãtãtirii modului de alarmare a populatiei în situatii de protectie civilã.
Diana Mitrache