Un întreg dispozitiv robotizat, actionat de o instalatie completã, asamblatã pe o masinã întreagã a fost achizitionat în programul de la Apa Serv, care a dotat oamenii din teren cu un laborator efectiv mobil.
Este un dispozitiv ce înainteazã pe roti, prin tevi, poate fi adaptat si un telescop ce are în capãt o camerã video, iar cu el se pot localiza exact defectiuni, spãrturi, ori, dacã este cazul, poate fi împrumutat pompierilor, dacã se pune problema de a cãuta persoane blocate în puturi, ori pe galerii înguste. Cei de la Apa Serv spun cã dispozitivul este de ultimã generatie si poate fi folosit doar de  specialistii care s-au pregãtit ca sã lucreze cu el.
„Este un sistem de inspectie video pentru sistemele de canalizare, atât a retelelor cât si a cãminelor de canalizare. E un echipament complet automat si robotizat cu posibilitatea de a înregistra diferiti parametrii ai retelei de canalizare, chiar si înclinarea. Cu acest dispozitiv facem toate inspectiile necesare în vederea identificãrii problemelor la canalizare, asa încât sã putem actiona profesionist, sã putem interveni la punct ochit, punct lovit. Adicã, sã nu mai cãutãm problemele, spãrturile, asa cum fãceam în trecut si sã sãpãm, pânã vedem care sunt cauzele”, a spus Florin Donisã, director tehnic SCApa Serv Valea Jiului.
Cei care au fost calificati pentru a lucra cu acest sistem sunt exclusiv angajati cu studii superioare si doar ei sunt cei care stiu sã ãl actioneze. Acest robot localizeazã cu o precizie uluitoare locul defectului si nu mai este nevoie de spãrturi uriase. Asta pentru cã, spun  specialistii care au lucrat si pânã acum în acest domeniu, orice defectiune este observatã la suprafatã, dar în cu totul alt loc, fatã de cel în care s-a produs efectiv.
Proiectul prin care s-au fãcut dotãrile la Apa Serv a fost finalizat, iar acum, la aceastã societate existã aparaturã de ultimã orã, special creatã si dimensionatã pentru necesitãtile din zona Vãii Jiului.
Diana Mitrache