Pe Valea Dinozaurilor, în Geoparcul International UNESCO Tara Hategului, povestile locurilor si ale oamenilor sunt aduse în atentia turistilor printr-un nou proiect cultural derulat în aceastã perioadã de Universitatea din Bucuresti împreunã cu partenerii locali si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
”Locuri cu povesti pe Valea Dinozaurilor, în Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului” îsi  propune sã descopere istoriile locurilor din comuna Sântãmãria Orlea si sã le ofere tuturor celor dornici sã le afle. Proiectul se bazeazã pe o cercetare stiintificã realizatã de douã cercetãtoare reprezentând Universitatea din Bucuresti. Ele au început deja realizarea unei serii de interviuri cu localnici în mãsurã sã ofere detalii despre istorii ale locurilor, legende locale, povesti personale de viatã, mestesuguri, obiecte de uz casnic de odinioarã, vechi retete specifice  gastronomiei locale etc.
Cercetãrile de teren ne ajutã sã aflãm cele mai relevante povesti ale locurilor care contin elemente privind patrimoniul cultural, natural si stiintific. Aceste istorii locale vor sta la baza unui program de formare. Programul îi vizeazã pe de-o parte pe localnicii dispusi sã  interactioneze cu turistii si sã le prezinte povestile lor, numiti ”povestasi”, iar pe de altã parte pe tineri interesati sã devinã  promotori culturali locali – ghizi pentru turistii care viziteazã Geoparcul si comuna Sântãmãria Orlea. În acest fel,  proiectul asigurã un dialog între generatii menit sã salveze de la uitare povestile vietii de  odinioarã.
Locurile, oamenii si povestile lor vor figura pe o hartã interactivã, accesibilã online si sunt menite sã rãmânã mereu vii si în atentia publicului într-un film de scurt-metraj, dar si prin intermediul pliantelor si brosurilor realizate în acest scop. De asemenea, cu sprijinul primãriei Sântãmãria Orlea va fi amenajatã o salã – Clasa cu povesti, în cadrul Scolii de Dinozauri si Meserii din localitatea Sânpetru. Sala va avea rolul de a gãzdui cursuri de formare,  workshop- uri, ateliere si evenimente locale.
”Ne dorim ca prin  identificarea de “Locuri cu povesti pe Valea Dinozaurilor din Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului” sã  conservãm elementele de patrimoniu imaterial – memoria comunitãtii. Datele obtinute nu rãmân doar la stadiul de arhivã, ci sunt aduse în atentia localnicilor si a publicului larg prin interactiunea directã cu membrii comunitãtii. Activitãtile sunt gândite astfel încât sã faciliteze dialogul în interiorul comunitãtii si în exteriorul acesteia, sã întãreascã sentimentul de apartenentã la valorile acesteia, sã aibã continuitate, sã fie promovate într-un mod coerent si sã fie accesibile publicului larg”, apreciazã Alexandru Andrãsanu, managerul proiectului.
Proiectul se deruleazã în cadrul unui parteneriat între Universitatea din Bucuresti, comuna Sântãmãria Orlea, Asociatia Femeilor din Santamaria Orlea si Scoala Gimnazialã Sîntãmãria Orlea si este co – finantat de Administratia Fondului Cultural National în aria tematicã Patrimoniu cultural  imaterial. Valea Dinozaurilor din comuna Sântãmãria Orlea este unul dintre locurile emblematice de pe  teritoriul Geoparcului International UNESCO Tara Hategului. Aici au fost descoperite primele fosile de dinozauri pitici, cu caracteristici unice în lume. Totodatã, comunitatea localã este reprezentativã pentru modul de convietuire multietnicã, adusã în atentia publicului larg în anul 2006, în cadrul proiectului ”Sântãmãria Orlea – Autoportret”.
Adina POPA