Duminica trecutã, în Madrid (Spania) fiind într-un intermezzo de vacantã, am prins una din zilele  norocoase ale unui cronicar de fotbal, un meci între gloriile de altãdatã, Real Madrid – Chelsea Londra. Ce poti sã îti doresti mai mult?
Interes enorm
Nu este pentru prima datã când sunt onorat sã calc  legendarul ”Santiago Bernabeu” (deci merge si la Petrosani ”Petre Libardi”) al legendarei echipe Real Madrid. Mi se mai întâmplase în vreo cinci rânduri. De data asta o  conotatie aparte mã împinge spre locatia din Avenida de Concha Espina,  stadion cu 81000 de locuri (s-a numit Estadio Chamartin în perioada 1947-1955 dupã numele cartierului unde se aflã), ce urmeazã a gãzdui un meci al legendelor: Real Madrid – Chelsea.

Corazon Classic Match  – un meci pentru… inimã
Stadionul este luat cu asalt (pret mediu, 10 euro intrarea) de miile de fani cu o orã înaintea startului. Copii, tineri, vârstnici, bãrbati si femei cu totii vor sã vadã un meci desfãsurat în scopuri caritabile. Se strâng aproape 60000 de spectatori, doar ultimul inel este mai slab  populat. Trei parasutisti aduc pe calea aerului steagurile celor douã echipe si pe cel al Spaniei. Apoi legendele intrã rând pe rând în aplauzele  publicului entuziasmat.
Gazonul îi primeste cu respect
Sunt anuntate echipele. Chelsea, apoi Real Madrid. Începe meciul. Real  1-0, Raul gol ca pe vremuri. Raul si coechipierii sãi Julio Cesar, Arbeloa, Carvalho, Congo, Balba, F. Sanchez, De Marisca, Mahelele, Karembeu, Guti, Baptista, Alfonso, Rivera si Morientes.  2-0, gol Morientes,  3-0 acelasi Morientes cu capul. Vine replica ”albastrilor” de Chelsea: Cudicini, Zola, Gali, Wise, Poyet, Sevcenko, Babayaro, Granville, Desailly, Sinclair, Belletti. Gol Sevcenko, 3-1. Si asa mai departe, scorul se opreste la 5-4 pentru Real Madrid. Stadionul din Cartierul Chamartin vibreazã, mai ales la ultimul gol marcat de idolul unei generatii: Raul Gonzalez.
Editie jubiliarã
A fost o întâlnire traditionalã a 10-a editie a meciului Real Corazon Classic în sprijinul fundatiei clubului. Practic, asa cum spunea si presedintele Realului, Florentino Perez ”un angajament al lumii fotbalului fatã de solidaritate, pe un stadion care a vãzut cei mai buni jucãtori ai lumii si care reuneste de zece ani legendele celor mai mari cluburi de fotbal din lume”.
Anul acesta, la a  10-a editie jubiliarã Real Madrid si Chelsea Londra, echipe aureolare de zeci de trofee, au generat entuziasm si sperantã pentru multi copii, sprijiniti de fundatie care se confruntã cu nedreptãti si inegalitãti. A fost un meci greu de uitat la care nu au existat nici fumigene ori bannere obscene, nici mãcar mioriticul ”pe ei, pe mama lor”. Un meci pentru bunici si nepoti deopotrivã, un meci al pledoariei pentru adevãratul fotbal.
Genu TUTU