Emotii mari pentru absolventii de liceu, în aceastã sãptãmânã. Luni, la prima orã, au intrat în bãnci si au asteptat nerãbdãtori examenul.
Ion Barbu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau George Bacovia au fost numele rostite de tinerii care luni dimineatã au iesit de la examenul de Limba si Literatura Românã, primul din cadrul Bacalaureatului din 2019. A fost relativ usor a spus  majoritatea, iar subiectele au lãsat loc si de interpretare, asa cã tinerii liceeni îsi pun mari  sperante în reusita lor.
Primul iesit din sala de  examen la Petrosani a fost un tânãr care a considerat cã o orã si jumãtate a fost suficient.
„Super ok. A picat poezie, Bacovia. La real sunt, unde a picat Bacovia si Blaga, la alegere si subiectele au fost destul de usoare. Cine s-a pregãtit, terminã si într-o orã si jumãtate. Eu nu am nevoie de 3 ore, mereu am terminat mai repede”, a spus unul dintre absolventi. „Foarte usor. Bacovia a picat si am stiut tot”, a completat al doilea iesit, în timp ce mai apoi au iesit si cei care nu prea au fost satisfãcuti de subiectele primite. „Destul de greu a fost. Nu mã asteptam. A picat Tudor Arghezi si nu am fost pregãtit suficient de bine, dar  trebuia sã mã descurc. Am decis Arghezi, nu Ion Barbu, pentru cã m-am simtit mai stãpân pe operã. Iau de la 7 în sus”, a explicat unul dintre cei care au recunoscut cã a fost greu. „Am scris pânã la subiectul III aproape tot. La subiectul III am scris mai pe scurt, asa. Poezie a picat. Bacovia, dar am scris pe scurt”, a spus un alt absolvent mai putin entuziasmat de ideea de a trata un subiect ce viza o poezie.
Pentru absolventii profilului Umanist si pentru cei de profilul Pedagogic, subiectele de la Limba si literatura românã au avut ca cerintã realizarea eseului  referitor la un text poetic apartinând autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu. Absolventii de liceu au avut astãzi de conceput un eseu  referitor la un text poetic apartinând autorilor George Bacovia sau Lucian Blaga, dacã erau la profilul real.
Urmãtorul examen este marti, 2 iulie, pentru cei care sustin proba la Limba si literatura maternã, miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului, iar joi (4 iulie)  este proba la alegere a profilului si specializãrii.
Primele rezultate vor fi afisate în centrele de examen si pe site-ul bacalaureat.edu.ro, pe 8 iulie (ora 12,00).  Contestatiile pot fi depuse în aceeasi zi, în intervalul orar 12,00-16,00. Rezultatele finale vor fi fãcute publice în data de  13 iulie.
Diana Mitrache