Cum pierd cabanierii, din cauza turismului la negru

Din sute de cabane si pensiuni care se aflã pe suprafata domeniilor schiabile din Straja, Parâng ori Pasul Vîlcan, doar unii proprietari declarã legal cã fac turism.
Si doar ei câstigã, pentru cã acum, de când bugetarii au vouchere de vacantã, doar cei ce declarã activitatea de turism câstigã. Cu toate acestea, cei care practicã turismul la negru aduc mari deservicii. Nu o datã, turistii cazati în astfel de locatii au avut parte de mari surprize neplãcute, de la lipsa apei, la diverse alte probleme si asta atrage o patã negativã asupra întregii zone.
Unul dintre cei mai puternici investitori în domeniul turismului de la noi, Emil Pãrãu, explicã cât de tare are de suferit întreg sistemul. Si asta, în conditiile unui TVA de 5% la cazare.
„Nu mã afecteazã financiar. Oamenii aleg sã vinã unde se lucreazã deschis. Turistii se duc la cei ce lucreazã la negru, dupã ce la noi nu mai gãsesc locuri, chiar dacã îi face o reducere. La unul care lucreazã legal, turistul poate avea pretentii, la servire, dacã nu poate sã reclame. Pe cei la negru, nu pot. Dar, cei care lucreazã la negru dau tunuri. Vin se cazeazã la ei, vãd o pozã pe net, dat paturile sunt multe si mici într-o camerã, nu are apã, iar  atunci, turistul spune cã a fost în Straja si nu mai vine veci, din cauza conditiilor”, a spus Emil Pãrãu, investitor în turismul din Straja si nu numai.  S-a întâmplat, si nu o datã, sã fie  reclamatã activitatea de turism din Straja, dar asta pentru cã existã oameni care preferã sã fie cazati oricum, ori se lasã pãcãliti de o fotografie pe internet, dar nu cautã calitatea si serviciile sigure, decât abia când constatã cã au fost trasi pe sfoarã. Cabanierii fac front comun acum si le cer tuturor celor din zona de munte sã intre în legalitate, pentru cã si asa pot câstiga corect, iar pe turisti îi sfãtuiesc sã fie mai pretentiosi.
Diana Mitrache

2 comentarii la „Cum pierd cabanierii, din cauza turismului la negru

 • 1 iulie 2019 la 19:12
  Permalink

  turistu merge unde este mai ieftin chiar daca patul este putin mai mic, parca ma duc acolo sa dorm? beau mananc si dorm unde apuc ,chiar si in zapada ?

  Răspunde
 • 1 iulie 2019 la 20:59
  Permalink

  Cum sa intri in legalitate cu cotete.?Asa au inceput si fermele de pe malul Jiului pe timpul cand erai un biet padurar.Autorizatiile de functionare si controalele care se lasa cu amenzi colosale fac ca cei cu cabane mici sa stea la ,,ciupeala”.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.