Legea ”RESMERITÔ la PROMULGARE

Legea initiatã de senatorul PSD, Cristian Resmeritã adoptatã de Parlamentul României,  prin care se creazã cadrul legislativ pentru cã angajatii din sectorul minier sã poatã beneficia de reducerea stagiului minim de cotizare necesar iesirii la pensie, de la 20 de ani la 15 ani, pentru angajatii exploatãrilor miniere care se închid ca urmare a întelegerii dintre statul român si Comisia Europeanã, a ajuns pe masa presedintelui  Klaus Iohanis, pentru a fi  promulgatã.
„Mã bucur cã am ajuns în acest punct. Sunt convins cã domnul presedinte Klaus Iohanis nu va avea nimic împotriva acestei legi care ajutã oamenii. Sunt convins cã domnul Presedinte o va promulga”, spune senatorul Cristian Resmeritã.
Reamintim cã, senatorul PSD Cristian Resmeritã a reusit o initiativã legislativã în urma cãreia angajatii Complexului Energetic Hunedoara pot iesi mai devreme la pensie, micsorând stagiul de cotizare cu 5 ani.
Legea asteaptã doar sã fie promulgatã de presedintele Klaus Iohannis, iar legea îi avantajeazã pe toti angajatii de acum, fie cã lucreazã la una din minele ce apartin de Complexul Energetic Hunedoara, fie cã sunt la Societatea de Închideri de Mine. Iar totul a pornit de la discutiile purtate cu sindicatele din mineritul Vãii Jiului.
„Este o lege pe care am initiat-o si am avut sprijinul senatorilor si deputatilor PSD din Hunedoara, pentru cã am dorit sã ajutãm oamenii, cã acum se vorbeste foarte mult de închiderea minelor. Vreau sã vã spun cã ieri (n.r. miercuri), în Camera Deputatilor a fost votatã ca si camerã decizionalã si este definitivã urmãtoarea modificare a Legii Pensiilor:  în momentul de fatã, prin aceastã initiativã  legislativã, am scãzut stagiul de cotizare, de la 20 de ani, la 15 ani, pentru cei care lucreazã în exploatãrile miniere care se închid, conform întelegerilor cu comunitatea europeanã”, a spus, în cadrul unei conferinte de presã la Petrosani, Cristian Resmeritã, senator PSD.
Senatorul Resmeritã sustine cã acum, cele mai avantajate categorii din cadrul CEH ar putea fi chiar femeile, stagiul lor de cotizare fiind ceva mai mic, lucru ce le-a împiedicat sã iasã la pensie. Iar decizia este una unicã în Europa.  „Toti angajatii vor putea sã iasã la pensie beneficiind de pensie normalã, pe Legea 155, fãrã penalizare, cumulând 45 de ani – vârsta minimã si 15 ani – stagiul de cotizare complet. Este o chestiune care se  modificã dupã de zeci de ani . Impactul financiar va fi de câteva milioane de lei pe lunã, în momentul în care toti vor beneficia de aceste prevederi, dar important este ca oamenii sã nu rãmânã pe drumuri, cã se închid minele. Vârsta  minimã rãmâne 45 de ani, dar  sunt oameni care, fie s-au angajat mai târziu, fie sunt femei care nu au grupã de muncã”, mai afirmã Cristian Resmeritã, senator PSD.
Reprezentantii Sindicatului Muntele salutã initiativa senatorului PSD, Cristian Resmeritã, subliniind cã este o mãsurã extrem de importantã pentru angajatii din sectorul minier, în special de la minele aflate pe închidere.
„Initiativa domnului senator a plecat de la informatiile pe care noi le-am prezentat.  Este  exclusiv meritul dânsului pentru aceastã reusitã, care face posibilã ca oamenii sã iasã la pensie cu 15 ani vechime. Este vorba de cei care au lucrat în sistemul minier. În momentul opririi  activitãtii minelor Lupeni si Lonea, nu ar fi putut sã iasã toti la pensie”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele. Sute de angajati ai celor douã unitãti miniere vor beneficia de aceastã prevedere. Decizia de a ajuta aceastã categorie socialã, spune senatorul  Resmeritã, a venit în urma discutiilor cu sindicatele si dupã ce s-a stabilit cã activitatea minierã trebuie restrânsã si, ulterior, închisã, în urma  protocoalelor din comunitatea europeanã.

3 comentarii la „Legea ”RESMERITÔ la PROMULGARE

 • 1 iulie 2019 la 19:25
  Permalink

  Domnul senator al Vaii Jiului (PSD) de ce nu se implica si pentru modernizarea drumului DN 7A (Cheile Jietului) ca isi rup masinile cetateni Vaii Jiului spre Voineasa sau spre Transalpina ori sarbatoarea la Manastirea de la Groapa Seaca si cetateni Vaii Jiului platesc taxe si impozite in fiecare an ca si cei din Gorj , Valcea , Alba , … . Cetateni Vaii Jiului au votat cu PSD de 29 ani !

  Răspunde
 • 9 iulie 2019 la 01:56
  Permalink

  Nu stiu daca este bine,impartirea se va face la 20 s-au la 15? Ca daca se face la 15 atunci nu este bine ,nu vad avantajul,iesim mai repede la pensie dar cu pensie mai mica

  Răspunde
 • 14 iulie 2019 la 13:21
  Permalink

  Aceasta lege inchide definitiv mineritul. PSD si Resmerita Hotul trebuie sa dispara definitiv, sa mearga in Timisoara unde detine apartamente . Din 2021 mineri vor pierde la pensie, impartitul se va face la 25 de ani in loc de 20. Multumim Resmerita pentru HOTIE!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.