Dupã îndelungi dezbateri si discutii aprinse în parlament cu toatã opozitia reprezentantilor USR si PNL, douã legi cu impact pozitiv în viata a milioane de români au fost adoptate prin votul parlamentarilor PSD si ALDE.
Legea pensiilor si Legea dãrii în platã au trecut de votul parlamentului fiind trimise spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis. În opinia  deputatului ALDE, Marius Surgent aceste legi sunt un pas important spre  normalizarea unor situatii despre care se discutã de foarte multi ani în societate, rezolvarea lor fiind tergiversatã de o clasã politicã incapabilã sã îsi asume unele decizii care sã reglementeze o stare de fapt.
Legea pensiilor va reda demnitatea pensionarilor, printr-o majorare sustenabilã a pensiilor
“ Pe parcursul celor doi ani si jumãtate de guvernare, prin actul de legiferare, noi reprezentatii ALDE în Parlamentul României ne-am asumat, am sustinut si votat, o serie de legi cu impact major pentru societate. Aceste legi nu sunt altceva decât o solutie la nevoile si solicitãrile cetãtenilor. De peste un deceniu au fost discutii în spatiul  public despre situatia medicilor din România care migreazã în statele UE în cãutarea unui loc de muncã bine plãtit, dar pânã acum nimeni nu a avut curajul sã îsi asume decizia de a le asigura acestora salarii pe mãsura pregãtirii si muncii lor. Ne plângem cã nu mai avem muncitori calificati în  constructii, cã vrem sã-i aducem înapoi în tarã pe românii plecati în strãinãtate dar pânã acum nimeni nu a avut curajul sã ia mãsuri menite sã reglementeze nivelul salarizãrii în constructii. Si astfel de exemple pot continua fie cã vorbim de profesori, angajati în administratii publice locale sau alte institutii. Tocmai de aceea si în ceea cei priveste pe pensionari era necesarã asumarea unei decizii care prin legiferare sã reglementeze situatia acestora. Aveam nevoie de o nouã lege a pensiilor care sã punã ordine în  sistem si care sã ofere un trai decent pensionarilor. Preocuparea noastrã a celor din ALDE a fost aceea de a contribui la o lege a pensiilor care sã redea demnitatea pensionarilor printr-o majorare sustenabilã a pensiilor, conform contributiei, pe baza principiului la muncã egalã platã egalã”, a precizat deputatul ALDE, Marius Surgent. Legea pensiilor adoptatã de parlament prin votul parlamentarilor PSD si ALDE vine dupã mai bine de un deceniu de când a avut loc o dublarea veniturilor pensionarilor, în timpul guvernului condus de Cãlin Popescu-Tãriceanu. Noua Lege a Pensiilor se va aplica etapizat, începând din acest an si va intra în vigoare integral din 2021. Punctul de pensie va creste în acest an, de la 1 septembrie, la 1.265 de lei. În 2020, valoarea punctului de pensie va ajunge la 1775 de lei si la 1875 de lei, în 2021. Noua lege nu modificã vârsta standard de pensionare si nici stagiul de cotizare.
Parlamentarii ALDE s-au impus în parlament. Legii dãrii în platã a fost aprobatã si de Camera Deputatilor
Proiectul pentru modificarea Legii dãrii în platã a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite a fost adoptat de Camera Deputatilor. Initiat de parlamentarul ALDE Daniel Zamfir, proiectul a iscat o adevãratã isterie în rândul liderilor PNL care au uzat de aproape toate cãile legale pentru a-l bloca.
Potrivit prevederilor adoptate, sunt stabilite „trei situatii certe de impreviziune”; la plata creditului, între care si devalorizarea cu mai mult de 20 la sutã a monedei nationale în raport cu moneda în care a fost contractat creditul.
Deputatul Marius Surgent, subliniazã faptul cã aceastã lege, promovatã si sustinutã de parlamentarii ALDE, este un pas important în favoarea românilor cu credite.
“Prin modificãrile aduse Legii dãrii în platã se stabilesc trei situatii certe de impreviziune: Devalorizarea cu mai mult de 20 la sutã a monedei nationale în raport cu moneda în care a fost contractat creditul, cresterea cu mai mult de 20 la sutã a gradului de îndatorare în raport cu cel luat în considerare la acordarea creditului si situatia în care bunul ipotecat a fost executat. De asemenea aceastã lege stabileste si faptul cã o persoanã poate fi etichetatã ca rãu platnic prin introducerea în biroul de credite doar dacã banca probeazã în instantã reaua credintã a debitorului. Fac aceastã precizare în contextul în care de multe ori banca doar invoca în instantã faptul cã debitorul este de rea credintã fãrã a proba acest lucru. Camera Deputatilor a fost for decizional pentru acest proiect de lege, iar actul normativ merge la presedintele Klaus Iohannis pentru  promulgare”, a precizat deputatul.