Câteva drapele arborate pe strada principalã în fiecare oras, cu câte o scurtã alocutiune pe paginile de socializare din parte primarilor si povesti din amintiri, Ziua Drapelului aproape cã nu a fost  observatã în Valea Jiului.
În sala de sedinte a Consiliului local Vulcan sunt arborate câteva din  simbolurile pe care România le-a avut de-a lungul timpului si cam atât, pentru cã tinerii din ziua de azi, stiu  doar care ne sunt culorile nationale si atât.
„Pãi nu stiu. Nu prea stiu multe despre drapel. Stiu culorile: rosu, galben si albastru”, mi-a spus un tânãr elev. E simplu: nu ne-am uitat de tot valorile, dar Tricolorul nu prea mai e luat în seamã. Doar cei mai vârstnici ne spun cum vãd ei acest simbol national, pentru cã, din anii comunismului si pânã acum, lucrurile s-au schimbat, dar tot înainte era mai bine.
„Noi suntem români si  trebuie sã respectãm culorile drapelului care ne reprezintã. Mã gândesc cã îl respectãm. Eu, familia mea, respectãm culorile acestui drapel”, a spus un pensionar, fost miner din Valea Jiului
„Drapelul National? Este emblema României. E neschimbat si e bine, iar dacã acum e Ziua Drapelului este o zi importantã, cum sã nu?”, a spus un alt bãrbat. „Pentru noi, românii, Drapelul ar trebui sã însemne mult. Pentru noi, pensionarii, este un simbol national si o cinste este sã arborezi drapelul la toate întreprinderile si institutiile de stat. Cea mai bunã variantã este cea care a fost înainte, nu cea actualã. Pentru cã atunci se punea altfel problema”, a explicat un pensionar,  tot fost miner.
„Cu multã durere în suflet pot sã vã spun cã semnificatia aceasta copiii nu o mai  realizeazã. Nu stiu ei ce înseamnã. Pe vremea mea, au stiu ce înseamnã cele trei culori si ce este grânarul tãrii, soarele, cerul albastru si  sângele vãrsat de eroii nostri. Cea mai bunã variantã a fost cea de demult. Care aratã cã noi suntem o tarã liberã,  puternicã, Valea Jiului un  centru puternic minier, a aveam secera si ciocanul. Acum, parcã nu mai trãim”, a explicat o fostã învãtãtoare, acum pensionarã.
La 26 iunie, românii de pretutindeni sãrbãtoresc Ziua Drapelului . Drapelul este simbolul nostru national ce ne-a dat curaj în momentele grele de luptã si ne-a fãcut mândri de-a lungul anilor. Datã a fost aleasã în amintirea zilei când, în timpul Revolutiei de la 1848, tricolorul rosu-galben-albastru a fost adoptat ca  simbol al natiunii române. Drapelul National –  albastru, galben, rosu – de la lance – a fost decretat, pentru prima oarã, ca simbol  national de Guvernul revolutionar provizoriu din Tara Româneascã, la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate — Frãtie” înscrisã pe el. El nu a suferit transformãri majore de-a lungul istoriei. Doar distributia culorilor (în materie de proportie si  pozitie) s-a schimbat într-o anumitã mãsurã, fiind  egalizatã dupã Revolutia de la 1848, când, sub impactul spiritului revolutionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel national steagul standard cu trei culori.
Diana Mitrache