Polonia nu vrea sã îsi închidã minele de cãrbune, fãrã garantii. Statul polonez se bazeazã pe cãrbune astfel cã a blocat acordul privind o tinta de zero emisii în 2050, sustinutã si de Ungaria si Cehia.
Polonezii au spus ferm cã trebuie creat un mecanism de compensare financiarã la nivelul UE, din care sã se acopere pierderile. Si România are încã o pondere importantã a cãrbunelui în mixtul energetic. Liderii europeni nu au reusit la summitul desfãsurat joi sã ajungã la un acord privind o tintã de ”zero emisii de carbon cu efect de serã” pentru anul 2050, afirmã surse europene citate de agentia DPA si preluate de Agerpres, dupã ce Polonia, Ungaria si Republica Cehã  s-au opus ferm unui astfel de obiectiv.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki declarase anterior cã tara sa va respinge planul Uniunii Europene care stabileste  atingerea în anul 2050 a obiectivului ”zero emisii de carbon cu efect de serã”, dacã nu va fi creat în  paralel si un mecanism de compensare. Premierul Poloniei a  precizat cã oficialii de la Bruxelles nu pot sã decidã înãsprirea obiectivelor privind emisiile de carbon si cã un mecanism de compensare a pierderilor ar trebui sã fie solutia rezonabilã care sã ajute statele mai sãrace ale UE sã îndeplineascã aceste obiective.
România în incertitudine
Potrivit informatiilor, nu este cunoscutã pozitia oficialã a României. România a  trimis Comisiei Europene prima variantã a planului integrat energie-mediu, în care îsi asuma o tintã de regenerabile de 27,9% la nivelul anului 2030, Comisia a cerut României ridicarea tintei, la 34%.
„Întreg sectorul energetic trece prin socuri uriase, iar noi, România, suntem supusi la unul dintre cele mai mari, sã zicem, teste de stres, în sensul cã decizia de acum douã zile a Uniunii Europene de a ridica procentul la 34% energie regenerabilã din totalul energiei înseamnã cã vom pune între paranteze cu o vitezã uriasã cãrbunele”, a declarat deputatul PSD Iulian Iancu.
În plus, România a transmis Comisiei Europene o notificare în ceea ce priveste prelungirea termenului de închidere a minelor Lupeni si Lonea. Oficialii europeni au cerut lãmuriri suplimentare.
Cosmin BACIU