Temperaturile extreme au generat reactii extreme în rândul insectelor si zeci de oameni ajung în sectiile de primire a urgentelor, dupã ce intrã în soc anafilactic,  provocat de insecte.
Albine, cãpuse si tântari, ori mustele denumite tãuni, toate provoacã reactii alergice extreme si medicii ne atrag atentia sã ne protejãm. „Sunt frecvente acum aceste cazuri. Si o datã pe zi si de douã pe zi, depinde. Acum, din cauza caniculei, insectele prezintã o agresivitate iesitã din comun si trebuie ca sã ne protejãm. Nu mai este, ca si cu ani în urmã, când te întepa o albinã, puneai ceva local, o  compresã, luai un antihistaminic si se rezolva. Acum, sunt agresive si oamenii ajung la noi în soc  anafilactic”, spune dr Liliana Ciolofan, medic la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului de Urgentã Petrosani.
Socul anafilactic este o reactie alergicã severã ce apare brusc si  medicii spun cã poate pune viata în pericol. Se poate produce, în câteva minute, chiar secunde, în urma  contactului cu o substantã strãinã  organismului, care poate provoca starea de soc. Astfel, tensiunea  arterialã scade brusc, iar cãile  respiratorii se îngusteazã, ceea ce conduce cãtre un blocaj respirator.
Semnele si simptomele socului anafilactic presupun aparitia unor eruptii pe piele, stãri de greatã, vãrsãturi, un puls scãzut. Nu ezitati, dacã sunteti muscati de insecte, sã apelati la 112! În plus, medicii atrag atentia si cã, multi dintre cei ce sunt muscati de cãpuse si îsi fac ulterior testul,  dezvoltã mult mai frecvent, diverse forme ale bolii Lime. Tocmai de aceea, medicii le recomandã celor ce sunt în aceastã situatie, chiar dacã cred cã stiu sã scoatã corect insecta, sã îsi facã testul necesar.
Diana Mitrache