Temperaturile ridicate cu un indice de discomfort termic (indicele temperatura-umezeala (ITU) ridicat din aceastã perioada pot sã determine efecte negative asupra populatiei din judetul nostru, mai ales pentru copii, vârstnici si persoanelor cu dizabilitãti sau boli cronice (pot sã aparã lipotimii, probleme  cardiace sau respiratorii).
Directia de Sãnãtate Publicã a judetului Hunedoara avertizeazã cã  a iesi din casã la orele prânzului, când asfaltul frige si aerul pare de  nerespirat, este  imprudentã curatã.
Pe strãzile cu asfalt încins si printre blocurile ce radiazã cãldurã, chiar si cel mai sãnãtos organism poate sã cedeze.Fãrã o hidratare corespunzãtoare, care sã mentinã  temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot apãrea crampele de  cãldurã, insolatie, epuizare sau soc hipertermic.
Crampele de cãldura apar la nivelul abdomenului, bratelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpirãm abundent în timpul unor activitãti  fizice solicitante. În aceste conditii, orice activitate  fizicã va fi sistatã, iar pacientul va intra în  repaos într-un loc rãcoros. Activitãtile fizice intense pot fi reluate dupã mai multe ore, când canicula  s-a mai potolit. Este  recomandat consumul de lichide precum sucuri de fructe naturale sau de  bãuturi energizante diluate cu apã. Dacã aceste crampe dureazã mai mult de o orã, este necesar  consultul medical. Epuizarea cauzatã de temperaturile ridicate apare dupã câteva zile de cãlduri excesive si se manifestã prin somnolentã,  senzatia de slãbiciune si obosealã, somn agitat sau insomnie. Aceste stãri pot fi combãtute prin odihnã în locuri rãcoroase, consumul lichidelor, iar dacã simptomele continuã va fi solicitat ajutorul medicului. Insolatia este datã de expunerea directã si prelungitã a capului la soare. Se manifestã prin: dureri de cap violente, somnolentã, greatã si eventual pierderea cunostintei, febrã si uneori arsuri ale pielii. Riscul de insolatie este mult mai ridicat la copii. De aceea, trebuie evitatã expunerea prelungitã la soare, mai ales între orele 11-18. Persoana care a fãcut insolatie va fi dusã la umbrã, încercându-se rãcirea corpului cu gheatã sau apã rece, ventilatie, administrarea unei cantitãti consistente de lichid. Socul hipertermic este o urgentã medicalã. Apare ca urmare a incapacitãtii organismului de a-si mentine temperatura normalã, aceasta crescând repede, ajungând/ depãsind 40 grade Celsius. Simptomele socului sunt: pielea este foarte caldã, rosie si uscatã, dureri de cap violente, dezorientare si pierderea cunostintei (lesin), eventual convulsii. În acest caz va fi solicitat serviciul de urgente  medicale (112 – Salvarea). Pânã la sosirea acesteia bolnavul va fi dus la umbrã, udat cu apã rece, dacã este posibil, persoanei i se face un dus rece. Fãrã acordarea rapidã a îngrijirilor  medicale, socul  hipertermic poate fi fatal.
Pentru a limita efectele  temperaturilor ridicate în locuinte, ferestrele expuse la soare vor fi închise si protejate de soare cu  jaluzele sau draperii. Ferestrele vor rãmâne închise pe toatã perioada cât temperatura exterioarã este superioarã celei din locuintã si vor fi deschise seara târziu, noaptea si dimineata devreme, provocând curenti de aer, pe perioada cât temperatura exterioarã este inferioarã celei din locuintã.
De asemenea, pentru a reduce temperatura din casã este bine ca lumina artificialã sã fie mentinutã la intensitate scãzutã si utilizatã pentru perioade mai scurte. În plus, orice aparat electrocasnic de care nu este nevoie va fi închis.
Vestimentatia, în zilele cu temperaturi ridicate,  trebuie sã fie lejerã si amplã, din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap vor fi purtate pãlãrii sau sepci în culori deschise.
O mare atentie trebuie acordatã copiilor, vârstnicilor si persoanelor cu  dizabilitãti, oferindu-le  periodic lichide, chiar dacã nu sunt solicitate. Pãrintii trebuie sã evite sã iasã cu copilul din casã în orele cu temperaturile ridicate, mai ales dacã este vorba despre bebelus (0-12 luni). În cazul în care este  necesarã deplasarea,  atunci copilul va fi îmbrãcat lejer, chiar dacã are pânã la 9 luni, iar capul va fi acoperit cu o pãlãrie de soare. Copilul trebuie lãsat dezvelit atunci când doarme. În schimb, nu este recomandat scãldatul în apa rece deoarece  diferentele mari de  temperaturã pot sã  determine aparitia socului. Este bine ca în zilele cu temperaturi ridicate sã fie evitate activitãtile în exterior care necesitã un consum mare de energie (sport, grãdinãrit, etc).
Pãstrati contactul permanent cu vecinii, rudele, cunostintele care sunt în vârstã sau cu dizabilitãti, interesându-vã de starea lor de sãnãtate.
Pe parcursul zilei vor fi fãcute dusuri cãldute, apa fiind lãsatã pe corp. În zilele cu temperaturi ridicate, consumul de lichide trebuie sã depãseasca doi litri, fãrã a astepta sã aparã senzatia de sete. Consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) este interzis întrucât acesta favorizeazã deshidratarea si diminueazã capacitatea de luptã a organismului împotriva cãldurii. De asemenea, va fi evitat consumul  bãuturilor cu continut  ridicat de cofeinã (cafea, ceai, cola) sau de zahãr (sucuri rãcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. În schimb, Directia de Sãnãtate Publicã a jud.Hunedoara recomandã consum ridicat de fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deorece acestea contin o mare cantitate de apã. O dozã de iaurt  produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apã.
Cãldura de afarã  ne determinã sã preferãm confortul încãperilor dotate cu aer conditionat scãpând din vedere riscurile la care ne supunem – uitãm de microorganismele care se pot dezvolta într-un mediu umed, dar si precautiile pe care trebuie sã ni le luãm atunci când iesim afarã din încãperile dotate cu aer conditionat. Putem face soc termic în situatia în care diferenta de temperaturã dintre exterior si interior nu respectã  valoarea idealã, respectiv de doar 5 grade Celsius.