Va trebui scumpit gunoiul!

Firma care administreazã sistemul de gestionare al deseurilor din Valea Jiului a cerut majorarea tarifelor. Nu este prima datã si, din ianuarie si pânã acum, primarii, reprezentantii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã Deseuri si cei ai Consiliului Judetean s-au tot întâlnit ca sã gãseascã varianta optimã.
Suntem mai putini decât în calculele initiale, facem mai putin gunoi si cheltuielile firmei nu sunt acoperite. În plus, nu plãtim toti taxa pe gunoi. Asta ar urma sã genereze taxe mai mari cãtre populatia, care si asa achitã un cost mare. „La momentul când a fost semnat  contractul, din calcule, rezulta cã ar duce 60.000 de tone. În realitate, din Valea Jiului, dupã ce oamenii au tot plecat, cã se închid minele, nu mai sunt deseuri. Erau zeci de mii de oameni. Acum nu mai se produce atâta cantitate de gunoi”, explicã Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.
Firma Supercom vrea sã creascã mult pretul, dar primarii încã nu au agreat asta. Primele facturi le-au si refuzat, însã, pânã la urmã tot vor face cumva. „Ei au cerut mãrirea pretului de la 80 de lei, prima datã, la vreo 200 de lei. Am gãsit o formulã, o analizeazã juristii, cã pretul clar va trebui sã creascã . Nici nu putem fi nerealisti cu costurile lor. Nici ca ei, nici ca noi.  Eu cred, cu sigurantã,  cã se va mãri pretul, cu cel putin 50% ”, a mai spus Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani. Cei de la firma Supercom spun, încã de la începutul acestui an, cã socoteala din strategia cu care au câstigat licitatia nu mai bate cu  cantitatea de deseuri actualã, aceasta fiind mai micã si, ca atare, nu îsi încaseazã sumele preconizate.
Nici nu colectãm selectiv, nici nu mãrim preturile, dar situatia nu va mai putea  continua si, tot ce se poate, într-o primã fazã, costurile vor fi suportate de primãrii, sub forma unor subventii. Asta, dacã se va gãsi formula juridicã si economicã. În caz contrar, vom fi pusi la platã.
Diana Mitrache

Advertisements

7 comentarii la „Va trebui scumpit gunoiul!

 • 24 iunie 2019 la 08:39
  Permalink

  era si normal nu a trecut juma de an si vor 200 lei per tona pana in decembrie 300 si tot inainte asta e platesc trancalaii de locuitori aceste firme abonate la banul public

 • 24 iunie 2019 la 09:14
  Permalink

  Buhaescule,diferenta sa o platiti voi primarii si prostanacii care au facut evaluarea cantitativa a gunoiului ce urma sa fie colectat,daca ati fost asa destepti si ati aruncat cifre aiurea fara o estimare logica! Asa cand nu va iasa ciupeala,hop marim pretul,sa plateasca fraierii smecheriile voastre!

 • 24 iunie 2019 la 11:53
  Permalink

  In momentul in care s-a semnat contractul, firma care colecteaja „gunoiul” a primit informatii eronate de la „eminentele cenusii” ,primarii Vai Jiului. Sa plateasca ei incompetenta prin demisie nu prin plata de subventii sau cresterea pretului pe seama locuitarilor din Valea Jiului.

 • 24 iunie 2019 la 16:18
  Permalink

  Dac? vrei sa o duci ora?ul pune mana pe gunoiul lui

 • 24 iunie 2019 la 16:19
  Permalink

  Dac? vrei sa conduci ora?ul pune mana pe gunoiul lui.

 • 25 iunie 2019 la 08:41
  Permalink

  Lucrurile stau asa :
  1 In licitatie a fost introdusa cantitatea de 60.000 t/an ( rezultata din nr populatiei dat de primari si de coeficientul de generare pus la dispozitie de ADI-DESEURI) . Pentru determinarea tarifului pe tona a fost folosita cantitatea de 60.000 t/an in realitate sunt 27.500 t/an (din diferite motive lesne de inteles , populatia nu mai este 137.000 locuitori in Valea Jiului prin urmare nu mai este nici gunoiul )
  2 Acest lucru a fost semnalat de catre toti ofertantii la momentul licitatiei iar ADI -Deseuri a sustinut sus si tare ca exista cantitatea ( au existat 13 solicitari de clarificare)
  3 Costurile de operare sunt raportate la cantitatea de 60.000 t/an prin faptul ca nu exista cantitate este normal ca ele sa se raporteze la 27.500 t/an cu scaderea cheltuielilor de operare dar dezechilibrul este foarte mare (50% care nu poate fi comepensat) .
  4 Firma nu are nici o treaba cu aceasta „marirea” fiind practic o reechilibrare a contractului pe date reale din operare .
  5 Este normal ca nimeni nu vrea sa plateasca ! dar pierderile sunt 50% din contract si au fost probate cu acte doveditoare

  Inainte sa scriem ceva sau sa comentam este bine sa fim informati cu documente .

 • 25 iunie 2019 la 21:38
  Permalink

  Mai alexhd,tu cred ca „sugi”la „gunoieri”,altfel cum dracu de te bagi cu date aiurea ca musca in curu calului!

Comentariile sunt închise.