Turistii care ajung în Parcul National Retezat si nu respectã normele de mediu riscã amenzi de cel putin 3000 de lei.  Administratorii Parcului National Retezat explicã de ce nu sunt cosuri si  containere de gunoi pe trasee si la intrare în parc. Este nevoie de un minim impact uman  în zonã.
“Vrem sã pãstrãm sãlbãticia Retezatului si evitãm aparitia ursilor gunoieri care, în cãutarea mâncãrii, ar sfâsia ulterior corturile si rucsacurile turistilor. Aceste mãsuri  preventive sunt luate atât pentru siguranta omului cât si a locuitorilor permanenti din Retezat. Dacã ati urcat cu 5 kg de mâncare, cu sigurantã puteti sã coborâti cu 500 de grame de resturi si ambalaje? În plus, amenda pentru cei care nu respectã regulile începe de la minim 3000 de lei”, aratã administratorii Parcului National Retezat.
Parcul National Retezat este o arie protejatã de interes national ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc national), desemnatã în scopul protejãrii biodiversitãtii si mentinerii într-o stare de conservare favorabilã a florei spontane si faunei sãlbatice, precum si a unor habitate naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate.
Cosmin BACIU