Nu mai putin de 7 medialii de aur, trei de argint si alte douã de bronz au obtinut studentii, profesorii si masteranzii de la Petrosani la un nou concurs de inventicã.
S-au prezentat cu brevete de inventii care au uimit lumea stiintei din tara noastrã, lucru ce îl face pe Rectorul Universitãtii din Petrosani, profesorul dr Sorin Radu sã spun cã viitorul institutiei este  asigurat.
„La sfârsitul sãptãmânii trecute, am avut o prezentã numeroasã la Salonul International de Inventii si Inovatii „Traian Vuia” din Timisoara, gãzduit de Universitatea Politehnicã Timisoara si am participat cu 11 inventii realizate de  cadrele didactice din universitatea noastrã si de unii doctoranzi. Activitatea de inventicã recentã, (am prezentat inventii din ultimii 5 ani), aratã faptul cã avem un potential deloc de neglijat si, ca universitatea avem nu doar un trecut glorios, ci si un prezent care se doreste implicat în realitate, dar si un viitor asigurat, a spus prof univ dr habil Sorin Radu, rectorul Universitãtii din Petrosani.
De altfel, toate medaliile de aur au o aplicabilitatea ce sigur va suscita interesul diverselor firme.
„O parte au aplicabilitate în diferite domenii si anume, de la domeniul ingineriei miniere, pânã la cel medical, sau constructiilor de masini. Avem inventii care sprijinã persoanele cu handicap, iar  aici mã refer la gestionarea miscãrilor si simularea unor organe locomotoare, pânã la solutii mai putin costisitoare si consum redus de material pentru sustinerile miniere. Avem, de asemenea, solutii noi în ceea ce priveste reducerea consumurilor energetice la diverse tipuri de motoare sau o fiabilitate  crescutã în ceea ce înseamnã actionãrile electrice ale masinilor si instalatiilor”, a mai adãugat prof univ dr habil Sorin Radu, rectorul Universitãtii din Petrosani.
Cercetarea a ocupat mereu un rol important în activitatea celor de la Universitatea din Petrosani, iar inventiile în inovatiile de aici câstigã mereu aur la diverse competitii, ele fiind evidentiate chiar si de diverse societãti ce vin din lumea cercetãrii. „S-au acordat diplome si premii din partea altor organizatii si am primit de la Societatea Balcanicã a universitãtilor, sau de la  anumite firme, care si-au prezentat produsele la acest salon de inventicã si care, prin diplomele pe care ni le-au acordat, aratã cã sunt interesati de inventiile  noastre”, a conchis  profesorul Sorin Radu.
Diana Mitrache