Oficial, mina Petrila din Valea Jiului s-a închis la finele sãptãmânii trecute. Campania  electoralã recentã, a adus populism de toate felurile, idei ce mai mult au  încurcat autoritãtile locale, dar planurile rãmân.
Acolo se face canalizarea si aductiunea de apã, iar marti a avut loc o licitatie pentru construirea unei hale industriale, zona clãdirilor, ce încã nu sunt ale primãriei, urmând sã prindã contur când birocratia va stabili cum.
Pânã atunci, cei de la Apa Serv au reusit sã facã aductiunea. „Pe orasul Petrila continuãm lucrãrile de alimentare cu apã si canalizarea  pe zona industrialã, unde a fost mina”, a spus Cristian Ionicã,  managerul SC Apa Serv Valea Jiului, iar primarul a explicat de ce este utilã investitia.  „Pentru perimetrul minei Petrila, noi am încercat sã asigurãm toate utilitãtile, pentru cã, în viziunea noastrã, acolo va fi o zonã în care sã putem  aduce investitori. Gazul existã în zonã, era  o  problemã vis-a-vis de apã si canalizare, pentru cã fosta minã avea o statie de  epurare si apa era asiguratã printr-o statie din zona Pestera Bolii. Noi am gãsit, împreunã cu Apa Serv, o solutie prin care o sã avem acolo apã potabilã si canalizare acolo”, a afirmat Vasilicã Jurca, primarul orasului Petrila .
Mina a murit, însã, zonele în care s-a fãcut demolarea clãdirilor, sunt numai bune pentru alte investitii. Una ar putea fi perfectatã în curând, dupã ce va fi  construitã o halã. „Marti am avut termen de licitatie  pentru un teren de 1,2 ha, exact unde a fost preparatia. Acolo este un proiect pentru a construi o halã de peste 3.000 mp, iar acum sunt 3 firme înscrise si sper sã câstige mãcar una, ca sã construiascã hala si noi sã putem crea câteva sute de locuri de muncã  în acel loc”, mai spune primarul din Petrila.
Clãdirile nu pot fi transferate primãriei fãrã bani si UAT-ul nu are suma  necesarã, însã, în campania recentã pentru europarlamentare inclusiv mina Petrila a fost folositã ca temã, dupã cum spune si primarul. „La un momentdat, domnul Michael Melczer, consilier în  Ministerul Energiei, a venit cu  propunerea de a  fi trecute în cadrul  Directiei  de Patrimoniu din Ministerul Energiei, iar aceea sã intre într-o asociere cu Primãria si un ONG. Dar se bate pasul pe loc, a fost asa o temã de campanie. Trebuie sã spun asta, pentru cã noi, initial, vorbisem si reusisem sã convingem Consiliul Judetean Hunedoara sã cumpere ei acele clãdiri si, ulterior, puteam face si asocierea”, a arãtat Jurca.  Lucrãrile de închidere si ecologizare la suprafatã au fost finalizate în anul 2017, iar Receptia a fost efectuatã la data de 21.06.2018. Au mai fost lucrãrile solicitate de comunitatea localã din Petrila, si anume,  reabilitarea drumului de acces si împrejmuirea  incintei principale,
La 5 ani de la închiderea efectivã a unitãtii miniere de la Petrila, Guvernul a emis o decizie pentru aprobarea deciziei de închidere a Minei Petrila, sucursalã din cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului – S.A. aflatã sub autoritatea Ministerului Energiei. Acesta era actul pe care îl asteptau cei de la SNIM pentru  a cere la ANRM anularea licentei de exploatare
Diana Mitrache