Agentia pentru Protectia Mediului Hunedoara a reluat procedura pentru acordarea unei noi autorizatii de mediu în cazul microhidrocentralei de pe râul Taia.
Zona este declaratã sit Natura 2000 Grãdistea Muncelului Cioclovina. Anuntul vine dupã ce anul trecut instata a declarat ilegale lucrãrile, iar Comisia Europeanã a declansat infringementul.
Firma care a construit microhidrocentrala a comandat un studiu de impact asupra mediului. Concluzia unor ingineri din Cluj a fost cã fauna si flora nu au fost si nu vor fi afectate “semnificativ”.
„Procedura deschisã acum de APM Hunedoara, pentru emiterea unei noi autorizatii de mediu, este strict ilegalã si reprezintã un abuz în serviciu colosal. Instanta, în  procesul deschis de Bankwatch România, a anulat nu doar  autorizatia de mediu, ci si decizia de încadrare care tinea loc de acord de mediu. Pentru a putea solicita autorizatie de mediu, un proiect trebuie sã obtinã mai întâi acord de mediu, ori proiectul în cauzã nu mai are asa ceva.
Faptul cã o agentie pentru protectia mediului îsi permite cu atâta nonsalantã sã încalce o decizie definitivã într-un proces pe care chiar ea l-a pierdut reprezintã un precedent de o gravitate extremã. ONG-urile se chinuie, cu mijloace cât se poate de modeste, ani în sir, sã opreascã un proiect ilegal. Dacã, si când câstigã, decizia este încãlcatã, înseamnã cã tot efortul lor este în zadar. Iar Justitia este oricum singura sansã pentru patrimoniul  natural, într-o tarã cu autoritãti de mediu  complet denaturate. În cazul râurilor situatia este cea mai disperatã, pentru cã aici intervine si institutia anacronicã, Apele Române.
Abuzul din cazul Taia este si mai mare pentru cã este unul dintre cazurile din lista scurtã pentru care a fost declansatã procedura de infringement (Încãlcarea nr. 2015/4036). Deci, APM Hunedoara nu sfideazã doar Justitia, ci si Comisia Europeanã”, a declarat biologul Cãlin Dejeu.
În iunie anul trecut, Curtea de apel Alba a declarat ilegalã construirea microhidrocentralei de pe râul Taia printr-o sentintã definitivã, dupã ce judecãtorii au stabilit cã microhirocentrala este amplasatã partial în situl NATURA 2000.
În 2015, Comisia Europeanã a declansat procedura de infringement în cazul României din pricina microhidrocentralelor care afecteazã habitatele.
Cosmin BACIU