Cristian Resmeritã – lege istoricã pentru pensionarii mineri

Senatorul PSD Cristian Resmeritã a reusit sã promulge o initiativã legislativã în urma cãreia angajatii Complexului Energetic Hunedoara pot iesi mai devreme la pensie, micsorând stagiul de cotizare cu 5 ani.
Legea asteaptã doar sã fie promulgatã de presedintele Klaus Iohannis, iar legea îi avantajeazã pe toti angajatii de acum, fie cã lucreazã la una din minele ce apartin de Complexul Energetic Hunedoara, fie cã sunt la Societatea de Închideri de Mine. Iar totul a pornit de la discutiile purtate cu sindicatele din mineritul Vãii Jiului.
„Este o lege pe care am initiat-o si am avut sprijinul senatorilor si deputatilor PSD din Hunedoara, pentru cã am dorit sã ajutãm oamenii, cã acum se vorbeste foarte mult de închiderea minelor. Vreau sã vã spun cã ieri (n.r. miercuri), în Camera Deputatilor a fost votatã ca si camerã decizionalã si este definitivã urmãtoarea modificare a Legii Pensiilor:  în momentul de fatã, prin aceastã initiativã  legislativã, am scãzut stagiul de cotizare, de la 20 de ani, la 15 ani, pentru cei care lucreazã în exploatãrile miniere care se închid, conform întelegerilor cu comunitatea europeanã”, a spus, în cadrul unei conferinte de presã la Petrosani, Cristian Resmeritã, senator PSD
De altfel, senatorul Resmeritã spune cã acum, cele mai avantajate categorii din cadrul CEH ar putea fi chiar femeile, stagiul lor de cotizare fiind ceva mai mic, lucru ce le-a împiedicat sã iasã la pensie. Iar decizia este una unicã în Europa.  „Toti angajatii vor putea sã iasã la pensie beneficiind de pensie normalã, pe Legea 155, fãrã penalizare, cumulând 45 de ani – vârsta minimã si 15 ani – stagiul de cotizare complet. Este o chestiune care se  modificã dupã de zeci de ani . Impactul financiar va fi de câteva milioane de lei pe lunã, în momentul în care toti vor beneficia de aceste prevederi, dar important este ca oamenii sã nu rãmânã pe drumuri, cã se închid minele. Vârsta  minimã rãmâne 45 de ani, dar  sunt oameni care, fie s-au angajat mai târziu, fie sunt femei care nu au grupã de muncã”, mai afirmã Cristian Resmeritã, senator PSD.
Reprezentantii Sindicatului Muntele salutã initiativa senatorului PSD, Cristian Resmeritã, subliniind ca este o mãsurã extrem de importantã pentru angajatii din sectorul minier, în special de la minele aflate pe închidere.
„Initiativa domnului senator a plecat de la informatiile pe care noi le-am prezentat.  Este exclusiv meritul dânsului pentru aceastã reusitã, care face posibilã ca oamenii sã iasã la pensie cu 15 ani vechime. Este vorba de cei care au lucrat în sistemul minier. În momentul opririi activitãtii minelor Lupeni si Lonea, nu ar fi putut sã iasã toti la pensie”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele. Sute de angajati ai celor doua unitãti miniere vor beneficia de aceastã prevedere. Decizia de a ajuta aceastã categorie socialã, spune senatorul  Resmeritã, a venit în urma discutiilor cu sindicatele si dupã ce s-a stabilit cã activitatea minierã trebuie restrânsã si, ulterior, închisã, în urma protocoalelor din comunitatea europeanã.
Diana Mitrache

Advertisements

9 comentarii la „Cristian Resmeritã – lege istoricã pentru pensionarii mineri

 • 13 iunie 2019 la 19:19
  Permalink

  Mi se pare o idee foarte proasta, pai nu se creaza iar diferente intre pensionarii care au iesit cu 20 ani de subteransi cei care ies acum. PSD tot cu pomeni ramane. Nu invatati nimic niciodata. Si daca se inchid minele ce, sa mai creati diferente intre pensionarii mineri. Asta nu e lege, este iarasi un privilegiu acordat unora si refuzat celorlalti care au iesit deja la pensie. Nu se vorbea de aceeasi munca, aceeasi plata, acelasi domeniu de activitate, pensie egala intre membrii aceleiasi ramuri???? Iar creati privilegii prin legile PSD????? Legile astea nu incurajeaza pe nimeni. Practic legea ajuta minerii sa plece mai repede din sistem, si Resmerita legitimeaza de fapt, un lucru clar deja, inchiderea minelor este un lucru sigur.

 • 13 iunie 2019 la 19:30
  Permalink

  Esti unic RESMERITA in Europa. Eu nu inteleg 15 ani de cotizare sau 15 ani de subteran? Impactul va fi de cateva milioane de lei pe luna??????? Dar sa nu ramana oamenii pe drumuri????? Ba Resmerita oamenii astia de care vorbesti ce sa zic e niste sarantoci, niste amarati care o sa o duca mai bine decat pensionarii actuali, care au pensii mai mici, daca intra in vigoare aberatia asta de lege, nu mai poti tu de grija angajatilor de la minele din vale. Iar Sindicatul Muntele este penibil, se bucura ca pleaca oamenii, pai atunci ce rost aveti voi, nu sa tineti oamenii cat mai mult in sistem?????? Desfintati-va sindicatul oricum de toata jena, fomistilor.

 • 13 iunie 2019 la 19:35
  Permalink

  Eu eram votant PSD, dar ce vad intrece orice masura, legi care privesc exclusiv o singura categorie sociala, adica lege pe interese. Legea nu trebuie sa avantajeze categorii individuale de angajati, pensionari ce or fi ei. Este o lege cu ”dedicatie”, stilul PSD, care ar trebui sa nasca oarece reactii din partea celor care sunt deja pensionari si au pensii mai mici decat cei care ies pe noua lege, desi stagiul actualilor pensionari este mai mare. Numai in Romania si cu PSD la putere se poate intampla asa ceva. Mi-e dor de Boc, sincer. Dati privilegii PSD si Resmerita, dati privilegii.

 • 13 iunie 2019 la 19:42
  Permalink

  Familia, pardon…famiglia Resmerita a platit bani grei la PNL pentru ca Branduse sa-si insceneze sinuciderea!

  „Sinuciderea” lui Branduse a salvat famiglia Resmerita de la deces politic. Toti derbedeii din famiglia Resmerita, daca ar fi ramas fara functii poltice, ar fi fost scuipati din PSD si lipsiti de protectie politica.

  „Sinuciderea” lui Branduse s-a facut cu acceptul PNL, mare partid democrat, si a costat dupa cum zic unele voci pana intr-un milion de euro. Banii au ajuns sa se imparta intre „frati” , Branduse fiind salvat din faliment si dat drumul in tari straine. PNL a castigat bani, PSD a vastigat Primaria Lupeni. Famiglia Resmerita a castigat liniste, putere, bani, contracte…

 • 13 iunie 2019 la 21:19
  Permalink

  senatorule devi din ce in ce mai mic si nimic, poti sa te pozezi din ora in ora ca in afara de amarasteni din Lupeni nu te mai cunoste nimeni, si laso mai moale cu amenintarile ca schimbi tu si dregi tu la secretari de stat, Visan e cel mai bun tehnocrat pe care l-a avut ministerul energiei, si nu cred ca o sa se lege singur cu o semnatura ca asa vreti voi, sa mai infintati un ceh pentru bastani si care sa fie o vaca buna de muls. singura solutie este inchiderea cat mai urgenta a acestui sector de activitate pentru ca genereaza pierderi uriase, sau puneti manegeri selectati nu ciobani de la stana sa-l conduca

 • 13 iunie 2019 la 23:34
  Permalink

  Perfect adevarat! Resmerita, ca si multi alti psd-isti, demonstreaza inca o data ca sunt campioni la populism si demagogie, ofera pomeni, pentru a castiga capital electoral! Este foarte limpede ca prin aceasta lege, s-ar urgenta inchiderea minelor, pe care nu trebuie sa le inchida nimeni, se vor inchide singure!

 • 14 iunie 2019 la 11:03
  Permalink

  cat timp sunt bani la bugetul statului putem iesi si la 15 ani si la 10 ani ;care este problema?

 • 14 iunie 2019 la 21:28
  Permalink

  Asfaltati DN 7A !

 • 20 iunie 2019 la 14:46
  Permalink

  Nea senatore, ai aruncat pe piata o minciuna cu 500 de recalculari,acum cu reducerea nr de ani la lucrati,pai asta tradus inseamna ca ai reusit sa obtii inchiderea minelor! Bravo maestre!

Comentariile sunt închise.